9 °

max 16 ° / min 8 °

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Iz štampe izašao četvrti broj časopisa Identitet

Kultura

Tag Video
Comments 0

Iz štampe izašao četvrti broj časopisa Identitet

Autor: Antena M

  • Viber

Iz štampe je izašao četvrti broj Identiteta, časopisa za kulturu, nauku, politiku, istorijska i društvena pitanja crnogorske dijaspore.

Kako je saopšteno, ovaj broj otvara prilog magistra Željka Rutovića, teoretičara kulture medija i sociologije politike, koji piše o vjekovnom identitetu crnogorskog naroda.

Iz Sjedinjenih Američkih Država univerzitetski profesor dr Mark Grinberg šalje podršku Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, a iz Velike Britanije magistar Vladimir Pekić piše o potrebi dizanja na veći nivo partnerstvo države Crne Gore i njene patriotske emigracije.

Iz Hrvatske akademik prof. dr Milorad Nikčević predstavlja crnogorsku zajednicu u toj državi sa posebnim osvrtom na Slavoniju i Baranju.

Magistar Mihal Spevak donosi analizu parlamentarnih izbora u Slovačkoj, a politikolog Nenad Stevović piše o političkom organizovanju Crnogoraca u vojvođanskoj opštini Mali Iđoš.

U tekstu iz Italije Danijela Đurđević opisuje vezu sicilijanskog grada Mesine i kraljice Jelene Savojske, a iz Slovenije Veselin Lakić predstavlja časopis Crnogorska riječ i aktivnosti crnogorskih udruženja iz Ljubljane.

O Argentinki crnogorskog porijekla, koja je u padobranstvu ispisala istoriju u vazduhu, piše Gordan Stojović, bivši ambasador Crne Gore u Latinskoj Americi, a o aktivnostima Crnogoraca u Španiji saznaje se u tekstu Veljka Martinovića iz Barselone.

Istraživač Miroljub Orlandić iz Śeverne Makedonije predstavlja arhivsko istraživanje o iseljavanju Crnogoraca u Bugarsku, a arhimandrit Longin Munćan u svom tekstu obrađuje migracije Crnogoraca u Rumuniju za vrijeme Nikole I Petrovića.

U ovom broju su i stalne rubrike: Iz istorije crnogorske dijaspore, Literati iz dijaspore, Knjiga, Crnogorska emigrantska poezija i Crnogorska kužina, kao i nova rubrika Muzika i film, koja donosi priču o prvom Crnogorcu u Holivudu.

Redakcija časopisa se oprostila od svog tragično preminulog kolege dr Igora Kosića iz Rusije. 

Časopis Identitet izlazi periodično, izdavač je “Crnogorski identitet” sa Cetinja, a glavni i odgovorni urednik je Nenad Stevović. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR