4 °

max 5 ° / min -2 °

Ponedjeljak

18.01.

5° / -2°

Utorak

19.01.

6° / -1°

Srijeda

20.01.

7° / 2°

Četvrtak

21.01.

10° / 6°

Petak

22.01.

12° / 10°

Subota

23.01.

11° / 10°

Nedjelja

24.01.

10° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Obilježena desetogodišnjica smrti Dada Đurića

Kultura

Comments 0

Autor: Antena M

  • Viber

Obilježena desetogodišnjica smrti Dada Đurića

Direktorica Narodnog muzeja Crne Gore dr Anastazija Miranović danas je na Košćelima kod Cetinja položila cvijeće na grob velikana crnogorske i svjetske umjetnosti XX vijeka Miodraga Dada Đurića, povodom desetogodišnjice njegove smrti, saopšteno je iz NMCG.

Ona je tom prilikom kazala da NMCG, odnosno Umjetnički muzej, u narednoj godini planira da otpočne rad na sveobuhvatnoj monografskoj studiji posvećenoj Dadovom djelu i da ovaj odgovoran istraživački rad zahtjeva posvećenost i kolaboraciju više domicilnih i internacionalnih subjekata.

"Mjesec novembar u Narodnom muzeju Crne Gore posvećen je Dadu Đuriću. Na stranicama Muzeja, na društvenim mrežama, predstavljen je dio njegovih radova koji se nalaze u fondu Umjetničkog muzeja NMCG", kazala je Miranović.

Dadova djela se nalaze u mnogim svjetskim muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama. Mada je veći dio života proveo u Francuskoj (Eruval, Pariz), rodna Crna Gora predstavljala je izvorište, živototvorni zdenac koji je "modelovao" njegovo Sopstvo i njegov stvaralački prosede, što potvrđuje riječima: "Čitavo moje slikarstvo je izvađeno iz Crne Gore kao kad čovjek izvadi draču iz tabana ili iz ruke.”

Dado je rođen 4. oktobra 1933. godine, na Cetinju. Godine 1944, nakon majčine smrti, prihvatio ga ujak, takođe slikar, pa je život nastavio u Ljubljani. Umjetničku školu završio je u Herceg Novom 1952. godine, a potom Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Marka Čelebonovića. Nakon studija, avgusta 1956. godine, otišao je u Pariz, a zatim se trajno nastanio u Eruvalu (Normandija).

Bio je predstavnik Crne Gore na 53. Venecijanskom bijenalu 2009. godine. Dobitnik je najvišeg crnogorskog priznanja iz oblasti likovne umjetnosti, nagrade Petar Lubarda. Bio je član CANU i DANU. Imao je status istaknutog kulturnog stvaraoca. Preminuo je 27. novembra 2010. godine u Parizu, a po sopstvenoj želji sahranjen na Košćelima kod Cetinja. Na Cetinju je 1991. godine otvoren Antimuzej (danas Atelje DADO), a 2012. osnovana je Crnogorska galerija umjetnosti koja nosi njegovo ime.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR