17 °

max 22 ° / min 13 °

Subota

11.05.

22° / 13°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

22° / 12°

Utorak

14.05.

19° / 14°

Srijeda

15.05.

18° / 13°

Četvrtak

16.05.

22° / 15°

Petak

17.05.

22° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Post Rem" Hajdane Simović: Pisana riječ je lijek, a umjetnost više od vremena

Kultura

Comments 4

"Post Rem" Hajdane Simović: Pisana riječ je lijek, a umjetnost više od vremena

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Nakon pjesničkog prvijenca, zbirke “Ante Rem”, Nikšićanka Hajdana Simović sprema i zbirku pod nazivom “Post Rem”, koja će brzo ugledati svjetlost dana. 

Ova zbirka priča, čije objavljivanje je u najavi, jeste prirodni nastavak svega onoga što je autorka u zbirci “Ante Rem”  “zadržala za sebe” sabirajući pored pjesama i priče, specifične, kako po stilu, tako po sadržini, najviše zbog filmskog prezenta, koji krši standardna pravila pisanja.

I u zbirci "Post Rem", kao modernom književnom obliku, likovi su stvarni, iz komšiluka, grada, politike, društva... A ima i onih, kako autorka kaže, izmišljenih realnih “jer oni su to zapravo trebali biti, da smo ih na vrijeme prepoznali.”

Prema njenim riječima “odnos Boga i čovjeka, zapravo je filozofski, nepotpun prostor, otvoren za nova stvaranja, ali i preispitivanja, a bez takvog odnosa nemoguće je stvarati”.

“Kroz likove koji žive nepravdu i one koji je zbog prelesti tvore, živimo pobrkano vrijeme koje nas okružuje, gdje nam svima fali racija da bi shvatili šta se zapravo dešava oko nas, ali i u nama.” Napominje da je umjetnost “više od vremena” i vjeruje da će ponovo doći ono doba kada će riječ biti lijek. Danilo Kiš je lijepo kazao da je pisanje alhemijski proces. Knjigom sam pokušala da stvarnost uvedem u filozofsku zbilju. U tom međuprostoru oblikujem dane… I sve ono što mi biva dato da znam i saznajem, nesebično dijelim, služeći se alegorijama", poručuje autorka.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Stepski Vuk

Tvoje pisanje je alhemija... Hajdana

Šćepan

Sjajna, obrazovana, lijepa, mudra. Ponos Nikšića i Crne Gore! Bravo Hajdana! Volimo te Crna Goro!