7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Novi broj časopisa Lingua Montenegrina

Kultura

Comments 1

Novi broj časopisa Lingua Montenegrina

Autor: Antena M

  • Viber

Nedavno je Fakultet za crnogorski jezik i književnost objavio 26. broj časopisa Lingua Montenegrina, časopisa za jezikoslovna, književna i kulturna pitanja.

Novi broj časopisa donosi 37 priloga, saopšteno je sa Fakulteta. 

Radovi su grupisani prema poznatoj strukturi časopisa, a cio sadržaj novoga broja dostupan je na: http://www.fcjk.me/lingua-montenegrina.

Objavljuju se dva broja godišnje, i to 1. juna i 1. decembra.

Međunarodni je filološki časopis Lingua Montenegrina koncipiran ozbiljno, naučno zatemeljen, anonimnim recenzijama i strogim čitanjem stručnjaka potvrđen.

"Zasluge za kontinuitet u pogledu kvaliteta priloga i u pogledu poštovanja svih rokova pripadaju međunarodnoj redakciji na čelu s glavnim i odgovornim urednikom Adnanom Čirgićem. Agilni Milan Marković, sekretar Redakcije, uskladio je sve aktivnosti od pristizanja radova, preko recenzentske procedure, lekture, pa do tehničke pripreme radova za štampu.

Radovi domaćih i inostranih saradnika časopisu Lingua Montenegrina obezbijedili su veliku vidljivost kroz brojne svjetske baze časopisa", navodi se u saopštenju. 

Jedna od potvrda uvažavanja toga časopisa jeste njegov status u slavističkim centrima Poljske.

Prema riječima prof. dr Roberta Bonjkovskoga, šefa katedre za jezikoslovlje u Katovicama, „časopis Linqua Montenegrina jedini je crnogorski časopis u mojoj državi iz oblasti filologije (lingvistika, književnost), koji je priznat po popisu poljskog Ministarstva nauke i spada u uvažene i moćne naučne časopise. O rangu tog crnogorskog časopisa i o tome kako je rang strog neka svjedoči činjenica da iz oblasti lingvistike na popisu nema npr. nijednog časopisa iz Bosne i Hercegovine niti Makedonije, a npr. iz Srbije postoji samo jedan (iako se i u tim državama susrijećemo s brojnim odličnim naučnim časopisima iz oblasti lingvistike)‟.

Inače, u 2020. Fakultet za crnogorski jezik i književnost (nekad Institut za crnogorski jezik i književnost) obilježio je desetogodišnjicu osnivanja.

"Proteklo je vrijeme iskorišćeno da se svi potencijali jezikoslovne i književne montenegristke i kulturologije valorizuju na opštu polzu crnogorske nauke i kulture.

Jedan od rezultata takvoga rada jeste činjenica da su primjerci časopisa Lingua Montenegrina te mnoga od preko 200 izdanja FCJK stigli u vašingtonsku Kongresnu biblioteku, zatim univerzitetske biblioteke poput onih u Kanzasu, Harvardu, Torontu, Viskonsinu, Berkliju, Stenfordu, Kornelu, Almati (Kazakhstan) ili Novome Zelandu, da one u Evropi i ne spominjemo. Tokom 2020. završen je tom Enciklopedije slovenskih jezika i lingvistika u kojemu se nalazi odrednica crnogorski jezik, priznata od svjetskih naučnih autoriteta i publikovana ravnopravnom s drugim članovima slovenske porodice jezika", navode sa Fakulteta. 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Branka

FCJK vi ste svijetlo u ovom klerofašističkom mraku koji pokušava da nas proguta. Veliko poštovanje za sve što radite, za svaki tekst i za ovaj časopis.