Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Svakog dana po dvije knjige za čitaoce:  Marijana i Andrijana Đurđevac dobitnice knjiga koje poklanja FCJK

Kultura

Tag Gallery
Comments 1

Svakog dana po dvije knjige za čitaoce: Marijana i Andrijana Đurđevac dobitnice knjiga koje poklanja FCJK

Autor: Antena M

  • Viber

Od danas, pa do petka, čitaocima Antene M dijelimo dvije knjige za dva najbrža čitaoca (po principu ko se prvi javi na mail, [email protected]).

Dobitnici knjiga za danas su Marijana i Andrijana Đurđevac.

Knjige se mogu preuzeti u postorijama Antene M.

Fakultet za crnogorski jezik i književnost dosad je objavio 173 izdanja i 26 brojeva međunarodnoga filološkog časopisa Lingua Montenegrina. Izdavačka djelatnost Fakulteta za crnogorski jezik i književnost realizuje se u okviru ovih biblioteka:

MONTENEGRINA – knjige iz oblasti filologije (monografije i izbori iz filoloških radova pojedinih autora).

NJEGOŠ – monografije ili izbori iz studija o Petru II Petroviću Njegošu i njegovu djelu te prijevodi važnih studija o Njegošu nastalih na stranim jezicima.

ARS POETICA – izdanja iz oblasti nauke o književnosti, prije svega teorije književnosti.

PATRIMONIUM – izdanja iz starije crnogorske književnosti, neobjavljivani rukopisi, kritička izdanja, izbori, antologije, hrestomatije vezane za crnogorsku književnost i sl.

LEXICOGRAPHIA – rječnici crnogorskih govora, publikovanje crnogorske leksičke građe pohranjena u bibliotekama i arhivima.

LINGUISTICA – izdanja iz oblasti jezikoslovlja

BIBLIOGRAPHIA – bio-bibliografije crnogorskih lingvista, filologa, književnika, istoričara književnosti, književnih kritičara te kulturnih poslenika.

POSEBNA IZDANJA

ZBORNICI

FUNDAMENTA CIVILISATIONIS

O knjigama koje danas poklanjamo čitaocima:

Adnan Čirgić NATPRIRODNA BIĆA U TRADICIJSKOJ KULTURI CRNOGORACA

Opisujući i tumačeći fenomen natprirodnih bića i zagrobnoga života kao od toga fenomena neodvojive komponente, Adnan Čirgić je u knjizi Natprirodna bića u tradicijskoj kulturi Crnogoraca tradicijsku kulturu Crnogoraca sagledao kao cjelinu, uočavajući svu njenu slojevitost i ističući njen natkonfesionalni karakter.

Pristupajući interdisciplinarno istraživanju on je konsultovao gotovo sve dostupne etnografske zapise i usmenoknjiževne tekstove u kojima se nalaze pomeni pojedinih natprirodnih bića u tradicijskoj kulturi Crnogoraca.

Paralelno s tim temeljno je izučio kako opštu etnološku, antropološku i mitološku literaturu, tako i onu nastalu u južnoslovenskome kontekstu, prihvatajući pojedine već formirane teze, neke problematizujući i odbacujući te dajući nova interpretativna rješenja.

Antun Barac PRILOZI O NJEGOŠU

Knjiga Prilozi o Njegošu čiji je priređivač dr Krsto Pižurica, sadrži izbor tekstova koje je čuveni hr­vatski istoričar književnosti Antun Barac objavio tokom višedecenijskog bavljenja njegošologijom.

Barac u izabranim tekstovima tumači istorijski sloj Njegoševih djela, stihove koji se korijenski naslanjaju na tradiciju, narodnu pjesmu ili priču, daje iscrpan komentar Gorskoga vijenca te tumači i stihove kletve kao i prijevode Njegoševih djela.

Smještanjem Njegoša u kontekst usmene književ­nosti i sintetičkim prikazom Njegoševih najvećih djela Barac se pokazao kao svestrani poznavalac Njegoševa pjesničkoga djela i vremena u kojem je pjesnik živio.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Kultura i prosveta

Kultura i prosveta najpotrebniji su ovom društvu. Prvi put u novijoj istoriji CG nema ministarstvo koje o tome vodi računa, čakštaviše kadrovi su im neobrazovani. Podrška ovoj akciji i nastavite da se što više čita i edukuje narod.