6 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Koprivica pisao Bratić: Molba da i pozorišta rade do 21h

Kultura

Comments 0

Koprivica pisao Bratić: Molba da i pozorišta rade do 21h

Autor: Antena M

  • Viber

Spoljni ekspert za Resor kulture Dragan Koprivica pisao je ministarki prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesni Bratić povodom, kako se navodi, režima rada pozorišta u Crnoj Gori. 

"Znajući da visoko uvažavate kulturna dešavanja, među kojima i pozorišna, prenosim Vam obraćanje četvorice direktora krunskih pozorišnih kuća u Crnoj Gori: direktora CNP-a, Marka Baćovića, direktora Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju, Ilije Subotića, direktora Gradskog pozorišta Glavnog grada Podgorica, Stevana Koprivice, i direktora Nikšićkog pozorišta, Zorana Bulajića.

Kao što Vam je poznato, epidemiološke mjere u cilju suzbijanja pandemije COVID-19 su od 1. aprila donekle ublažene na otvorenom i zatvorenom prostoru, odobren je izlazak iz objekta stanovanja za sat duže (umjesto do 21 do 22h), a i dalje su dozvoljene djelatnosti u oblasti kulture koje podrazumijevaju prisustvo više lica istovremeno u istom prostoru, te i u pozorištima, uz poštovanje propisanih preporuka za kulturne manifestacije koje određuje Institut za javno zdravlje Crne Gore.

Imajući u vidu da su, uz navedeno, bašte ugostiteljskih objekata u većem broju gradova, kao i prodajni objekti, uključujući veće samoposluge, otvoreni do 21 sat, a do naznačenog termina mogu raditi i saloni, butici, frizerski i kozmetički saloni i zanatske radionice, direktori četiri najznačajnija pozorišta u Crnoj Gori obraćaju se molbom da se početak izvođenja komada pomjeri sa 17 na 18, ili 19 časova, zavisno od trajanja predstave, kako bi i pozorišta mogla raditi do 21 sat. 

Imajući u vidu ustaljene termine izvođenja predstava do pandemije, bioritam samih glumaca, kao i naviku gledalaca, pomjeranje termina početka sigurno bi doprinijelo boljoj organizaciji rada naših pozorišnih kuća, koje trpe posebne teškoće u radu na svakom planu, uključujući i finansijski.

Istovremeno Vas informišem da se direktor CNP-a, Marko Baćović, obratio i molbom da se razmotri mogućnost usvajanja istog principa rada pozorišta u Crnoj Gori kao, npr. u Beogradu i Zagrebu, gdje u salama može prisustvovati ukupno 30 odsto gledalaca shodno kapacitetu pozorišne dvorane.

Pridružujući se svrsishodnom apelu čelnika naših pozorišnih kuća, molim Vas da u direktnoj komunikaciji sa resornim Ministarstvom zdravlja ukažete na ovu značajnu potrebu pozorišta u Crnoj Gori, čime bi njihov rad bar donekle bio olakšan i doveden u sličnu ravan sa ostalim institucijama i privrednim subjektima, sve uz poštovanje mjera nošenja zaštitne maske i držanja fizičke distance", naveo je Koprivica u dopisu. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR