11 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Proljećni koncert CNP-a

Kultura

Comments 0

Proljećni koncert CNP-a

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Concerto di Primavera (Proljećni koncert Crnogorskog narodnog pozorišta) program je, koji pored već najavljenih predstava, čini majski repertoar CNP-a.

Koncerti na kojima će nastupiti eminentni muzički umjetnici – Alessia Thais Berardi, sopran, i maestro Oleksij Molčanov, pijanista, biće održani na Velikoj sceni 12. i 14. maja u 20 sati, navodi se u saopštenju.

Program koncerta čine operske arije i kamerna muzika poznatih kompozitora Đoakina Rosinija, Erika Satija, Gaetana Donicetija, Franca Lehara, Frederika Šopena, Šarla Gunoa, Đakoma Pučinija, Džordža Fridriha Hendla, Ernesta de Kurtisa.

Alessia Thais Berardi je rođena u Rimu gdje je i diplomirala na konzervatoriju “Santa Cecilia” na odsjeku operskog pjevanja, a usavršavanje nastavila na „Conservatoire à Rayonnement Régional” u Parizu, na kojem je 2015. stekla diplomu za koncertno izvođenje. Nastupala je na najvažnijim pozorišnim scenama u Evropi kao što su: “Opéra Garnier” u Parizu, “Teatro San Carlo” u Napulju, “Teatro Argentina” u Rimu, “Teatro Vespasiano” u Rietiju, “Schlosstheater Schönbrun u Beču, “Puccini Festival” u Torre del Lago, “Politeama Greco” u Lecceu i “Giordano” u Foggii. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, poput glavne nagrade na međunarodnom takmičenju “Tito Schipa” 2018. godine, počasne nagrade na takmičenju “Les Maîtres du Chant” u Parizu 2018. godine i glavne nagrade na “Music Ferret Open” 2021. godine. Alessia Thais Berardi živi i radi između Pariza i Rima.

Oleksij Molčanov je rođen u Rusiji, a srednju muzičku školu i Državni konzervatorijum je završio u Kijevu, u Ukrajini. Po završetku školovanja počeo je da se bavi pedagogijom uporedo sa koncertiranjem. Vrijedi zabilježiti turneje sa recitalima po Ukrajini i Libanu, nastup u Švajcarskoj, koncerte sa brojnim orkestrima, a poseban značaj ima saradnja u klavirskom duu sa V. Muravskim u periodu 1988-1992. godine.

Od 1999. godine živi i radi u Crnoj Gori. Svoj profesionalni i umjetnički angažman uspješno nastavlja na svim značajnim scenama širom zemlje i u inostranstvu. Kao solista, i u kamernim sastavima sa eminentnim umjetnicima, ostvario je veliki broj projekata. Dovoljno je spomenuti imena flautista: L. Jovanovića, H. Guolianga, D. Gavrića, Ž. Lekić, M. Lipovšek, N. Paklar, trubača T. Kerekeša, hornistu B. Lipovšeka, fagotiste K. Sensteveolda i N. Jankovića, oboiste G. Porrata, i N. Ristića, klarinetiste O. Popovića, V. Klenkovskog i S. Molčanovu, trombonistu A. Benčića, violiniste J. Nadržickog i K. Akejnikovu, violiste P. Langgartnera, H. Kefera, M. Bereznickog, I. Vukčevića i P. Veličkovića, violončeliste A. Rudina, V. Uzura, I. Perazića, A. Latkovića i E. Vučeković-Veith.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR