15 °

max 21 ° / min 13 °

Utorak

16.04.

21° / 13°

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Odgovorna sjećanja": Ne propustite izložbu o prinudnom radu tokom nacističke okupacije

Kultura

Tag Video
Comments 0

"Odgovorna sjećanja": Ne propustite izložbu o prinudnom radu tokom nacističke okupacije

Autor: Antena M

  • Viber

U podgoričkoj Modernoj galeriji možete pogledati neobično zanimljivu i edukativnu postavku ”Missing Stories. Prinudni rad u vrijeme nacističke okupacije. Pogled umjetnika”.

Posrijedi je međunarodni projekat, putujuća kolaž izložba koju je sačinilo deset umjetnika i koja će biti postavljena u nekoliko zemalja, a do 18. jula je u našem glavnom gradu.

Tema prinudnog rada tokom nacističke okupacije nedovoljno je prisutna u kolektivnom sjećanju Balkana, podsjećaju kustosi. "Postoji malo dokumentacije, još manje javnih događaja i rasprava na tu temu, a to tragično poglavlje evropske istorije u potpunosti je izostavljeno u udžbenicima i nastavi istorije. S druge strane, veliki broj porodica pamti sudbine svojih predaka koji su tokom okupacije bili na prinudnom radu u Njemačkoj i na drugim okupiranim teritorijama, bilo u fabrikama, radnim logorima ili u poljoprivredi."

Umjetnici koji učestvuju u projektu su: Burkhard Šitni (Njemačka), Kristijan Herl (Njemačka), Aleksandar Zograf (Srbija), Milorad Mladenović (Srbija), umjetnički duo diSTRUKTURA (Srbija), Dragan Vojvodić (Srbija), Ivan Salatić (Crna Gora), Lenka Đorojević (Crna Gora), Donika Ćina (Albanija) i Remijon Pronja (Albanija). Njihova djela izvedena su u različitim medijima, od fotografije, videa, preko slikarstva do audio-vizuelnih instalacija.

Neki od umjetnika koji učestvuju u projektu inspiraciju za svoja djela pronašli su upravo u iskustvima svojih predaka koji su bili prinudni radnici tokom nacističke okupacije.

"Missing Stories" je umjetnički projekat Goethe-Instituta Beograd, realizovan uz podršku njemačke fondacije „Sjećanje, odgovornost, budućnost”.

Kustoskinje i kustosi izložbe su: dr Tomas Elzen – Umjetničke zbirke i muzeji Augzburg: H2 – Centar za savremenu umjetnost, Augzburg; dr Sanja Kojić Mladenov – Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad; Una Popović – Muzej savremene umetnosti Beograd, Beograd; Adela Demetja – Tirana Art Lab, Tirana; Natalija Vujošević – Institut za savremenu umjetnost, Cetinje.

Izložba Missing Stories u Crnoj Gori dio je programa Podgoričko kulturno ljeto 2021.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR