10 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Petak

03.05.

15° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Premijera predstave "Palastura" - duhovita priča o želji za vlašću

Kultura

Comments 0

Premijera predstave "Palastura" - duhovita priča o želji za vlašću

Autor: Antena M

  • Viber

Posljednje pripreme pred premijeru pozorišne predstave „Palastura – prva dama“, čiji je scenarista i reditelj crnogorski pisac i dramaturg Obrad Nenezić, privode se kraju. Radi se o komediji koja podsjeća na Ibzena, „Pokondirenu tikvu“ Jovana Sterije Popovića ili Nušićevu „Gospođu ministarku“, prilagođenu savremenom trenutku.

Producent je Kulturni centar Bar, asistent režije novinar i pisac Milan Vujović, a pokrovitelj Đorđije Pavićević. Premijeru će publika vidjeti u ponedjeljak, 9. avgusta, na Ljetnjoj sceni barskog Doma kulture.

Komad se bavi našim karakterima, naravima, željom za vlašću, materijalnim dostignućima, ali i onima kojih, na sreću, takođe, uvijek ima – odanih pravim vrijednostima i etičkim principima.

"Korona mi je pružila mogućnost da duže radim na tekstu i pripremi predstave, dorađivao sam je i osavremenjivao, i mislim da je na kraju ispala dobro. U svakom slučaju, publika će produkt vidjeti 9. avgusta na premijeri. Komedija je uvijek aktuelna, jer ako nije aktuelna, onda nije ni duhovita, niti smiješna. Već sam puno puta rekao da je „Palastura“ daleka potomkinja „Pokondirene tikve“ ili Nušićeve „Gospođe ministarke“" kazao je reditelj Nenezić.

Vujović je objasnio da je radnja komedije smještena u Baru, ali da se isto tako mogla dešavati u bilo kojem drugom primorskom mjestu, zbog školjke palasture, uzete kao motiv.

"Palastura je duhovita priča o našim naravima, bjesomučnoj želji za novcem i vlašću" istakao je Vujović.

Glavna uloga povjerena je Elizabeti Đorevskoj, koja je naglasila da je Nenezić napisao slojevitu priču koja je fantastična prilika za jednu glumicu."

 Osim tih asocijacija na Ibzena, kako reče Obrad Nenezić, „Pokondirenu tikvu“ ili „Gospođu ministarku“, predstava otkriva mnogo o bračnim odnosima i mnogim drugim relacijama. Svega ima u ovom, kazala je Đorevska.

Glavnu mušku ulogu igra Duško Radović, a riječ je o naučnom radniku-biologu koji je čitav život posvetio nauci i ne uklapa se u savremeno vrijeme. On je izrazio zadovoljstvo zbog glumačke podjele u predstavi, a posebno je istakao kvalitete Elizabete Đorevske. Glumci Filip Đuretić, Jovan Dabović i Andrijana Simović, istakli su da je rad na predstavi pratila odlična saradnja i energija između svih članova ekipe.

Izvršni producent, koji i glumi u predstavi, Dragiša Simović, smatra da je i ovaj komad pokazao da Baru fali pozorište.

"Ako se vratimo godinu unazad, u vrijeme koje je „pojela“ korona, pa još dalje, kada smo radili „Balkansku caricu“, „Svete i proklete“, „Taštinarije“, i osvrnemo se na sve te odlične i druge predstave, zar to nije dovoljno da se neko iz institucija zapita treba li Baru pozorište. Jer, nije dovoljno da se sve svodi na entuzijazam pojedinaca i podršku pokrovitelja kulture. Siguran sam da uz Đorđija Pavićevića ima još privrednika koji bi podržali ovakve projekte, ali pozorište se mora institucionalno zaokružiti", rekao je Simović.

U predstavi igra i Jelena Rahmanjinova, kojoj je ovo prva uloga. Scenografija i kostimi djelo su Darka Musića, na scenskom govoru radila je dr Dijana Marojević, a originalnu muziku i izbor potpisuje Nedjeljko Pejović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR