10 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izložba Abaza Dizdarevića i Dina Karaila u Dvorcu Petrovića

Izvor: Centar savremene umjetnosti

Kultura

Comments 0

Izložba Abaza Dizdarevića i Dina Karaila u Dvorcu Petrovića

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Samostalna izložba umjetnika Dina Karaila i Abaza Dizdarevića, biće otvorena u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u izložbenom prostoru Dvorac Petrovića, u petak 8. oktobra u 19 sati.

Abaz Dizdarević je rođen u Bijelom Polju, 1978. Diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, 2002. gdje je i magistrirao 2010. godine, u klasi prof. Branislava Sekulića.

2020. završio je doktorske studije na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu.

U periodu od 2002. do 2007. bio je saradnik u nastavi na FLU Cetinje.

Nakon završetka postdiplomskih studija bio je angažovan kao docent na Fakultetu vizuelnih umjetnosti Univerziteta „Mediteran” u Podgorici, kao i na Internacionalnom Univerzitetu, u Novom Pazaru. Bio je direktor JU „Ratkovićeve večeri poezije“ i Centra za djelatnosti kulture ,,Vojislav Bulatović-Strunjo“ u Bijelom Polju.

Potpredsjednik je ULUCG-a, član ULUBIH i član SULU-a.

Dino Karailo je rođen u Beogradu 1977.  Završio je slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 2000. gdje je i magistrirao 2004. Doktorske studije intermedije na Fakultetu savremenih umetnosti (FSU) Beograd, završio je 2021.

Od 2007. radi na FVU gdje je trenutno vanredni prof. Član je ULUCG-a.

Kustoskinja Ana Marković u katalogu koji prati izložbu zapisala je sljedeće:

‘’Vrijeme umjetnika koji su svoje radove stvarali po mjeri ljepote koja oku godi je završeno pojavom onih koji su bili spremni da svoju misao materijalizuju bez obzira na estetiku rada. Ako bih nešto izvukla kao zajednički imenitelj svih pojava i tokova savremene umjetnosti, to bi onda bila prednost ideje i stava nad samom materijalizacijom rada.

Lokalne, pa čak i regionalne problematike, samo su specifičniji oblici globalnih. Ekološke teme, migracije, ratovi, feminizam, sudari konzervista i modernista, lijevih i desnih, pomijeranje granica sloboda.

ili pak njihovo sužavanje... Život u globalnom selu promijenio je pažnju čovjeka da ne misli usko i lokalno, kratkoročno i jednosmjerno, već naprotiv, tjera ga da misli šire, opreznije i promišljenije nego ikada ranije u istoriji. S toga, svaki problem, čaki fizički i kulturološki daleko, ipak se tiče i nas, jer sve što uzburka mirnu vodu globalnog sela, može doći kao talas - i do nas.

Možda je to najslikovitije dokazala pandemija. Umjetnici Abaz Dizdarević i Dino Karailo su angažovani umjetnici koji, iako se bave
različitim problemima savremenog društva kroz svoje radove, te teme su vrlo isprepletane, zamršene i često gdje počinje jedna, kao posljedica se nastavlja druga’’, navela je Marković.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR