11 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Poznata rediteljka o bulingu: Igor Vuk Torbica je bio slomljen i povrijeđen

Izvor: Nova

Kultura

Comments 2

Poznata rediteljka o bulingu: Igor Vuk Torbica je bio slomljen i povrijeđen

Autor: Antena M

  • Viber

Poslije višesatnog mobinga od strane uprave JDP reditelj Igor Vuk Torbica je natjeran da potpiše da se odriče predstave “Razbijeni krčag“ i to ga je slomilo, a poslije tužbe koju je protiv njega podnio Aca Popovski više se nikada nije nasmojao, rekla je poznata rediteljka Alisa Stojanović o svom kolegi Igoru Vuku Torbici, koji je sebi oduzeo život prošle godine.

 Na tribini „Poetika Vuka Torbice“ koju je organizovalo užičko Narodno pozorište, o Igoru je govorila i njegova profesorka, a kasnije saradnica i prijatelj, Alisa Stojanović.

Tragično nastradali reditelj Igor Vuk Torbica, bio je student njene prve samostalne klase pozorišne režije na Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Alisa Stojanović pričala je o njegovom dolasku na FDU, njihovom upoznavanju i spoznaji, njegovom intelektu, komplikovanom, kompleksnom i perfekcionističkom pogledu. Pored priče o njegovom briljantnom stasavanju u nestvarno dobrog reditelja, Alisa je govorila i o teškim periodima kroz koje je prolazio. Pored depresije sa kojom je disciplinovano i odgovorno živio, Alisa misli i da su dvije teške sitaucije u kojima se našao, doprinijele njegovom tragičnom odlasku, a prenosi Nova.rs.

„Napustio nas je dakle zbog svoje bolesti. Međutim, ja imam utisak jednog konstantnog bulinga koji je taj dečko doživio, koji je većim dijelom posljedica tabu teme u našem društvu, nečega što se ne zove samo depresija već se zove različitost. Ako je neko različit, vi ste kao neki upravnik pozorišta ili neko ko se bavi bilo kakvim menadžmentom u umjetnosti, dužni da to razumijete. Ja ću u nizu primjera bulinga kojima sam bila svjedok, navesti dva primjera za koja mislim da su zaista duboko Igora povrijedila“, rekla je na tribini Igorova profesorka.

Prvi primer bulinga prema Igoru koji Alisa navodi, a prepoznala ga je jer se tiče onoga što ona predaje i što je u njenom nastavnom programu, vezan je za predstavu „Razbijeni krčag“.

„Predstava „Razbijeni krčag“ je imala jednu pjesmu grupe Aba, jednu obradu, i glumci su izvodili aranžman te pjesme. Premijera je odlično prošla, predstava se igrala i sve je bilo super. U jednom trenutku se javio vlasnik autorskih prava Jugoslovenskom dramskom pozorištu jer nisu platili. Šta se tu unutra dešavalo, pravu istinu nikada nećemo saznati. Uglavnom, umjesto da se riješi problem autorskih prava, JDP je odlučilo da ne riješi ta prava nego da Igora zamoli, a onda i natjera, da promijeni pjesmu. Sve zbog jedne besmislene produkcione greške, koja je vjerovatno u startu koštala nekih 300 eura. Sve se završilo tako što je Igor, poslije jednog višesatnog mobinga od strane uprave JDP, nateran da potpiše da se odriče predstave. Igor više nikada nije imao kontakt sa tom predstavom ali ga je trenutak potpisivanja, da se odriče svog umjetničkog djela, slomio. Ja ne znam za takav slučaj prije toga”, rekla je profesorka Alisa Stojanović.

Ona je istakla da je predstava “Razbijeni krčag” bila selektovana za festival u Finskoj i trebalo je da ide tamo i to je bio prvi put da neka predstava iz Srbije bude selektovana za tako značajan festival. Predstava je otišla na festival u Finsku a JDP je izabralo da glumci pjevaju pjesmu Arsena Dedića. Selektorka u Finskoj je uložila oštar protest i rekla, kako navodi Stojanović, da ona nije pozvala predstavu koja je poslata. Alisa Stojanović dodaje da sve što je Igor doživio u JDP, nije bilo lako ponijeti.

„Više nikada nije ušao u tu zgradu. To je veliki lom, on je bio na početku karijere, to je zapravo njegova druga predstava, a već su mu isjekli krila. Kada na sve to dodate da je bio komplikovan, ne samo kao bogata umjetnička ličnost nego i kao čovjek sa zaista posebnim potrebama: disleksičar, depresivac, izrazito inteligentan i nadasve izuzetan perfekcionista – do mjere autodestrukcije… Jako je dobro znao pozorište, sve njegove segmente, radionice, menadžment, sve, vladao je time jer je bio kapacitet u svakom smislu. Ovaj trenutak sa JDP je imao jako velike posljedice. To što je uradio samo dvije predstave u Beogradu, posljedica je tog događaja u JDP. Ja sam, ne malo puta, na svojim putovanjima sretala selektore raznih festivala, koji su mi rekli da su moljeni od strane JDP da ne idu Igorove predstave. Ako budu hrabri selektori to će reći i javno, da ne bi bilo rekla kazala. Ja ću od JDP vjerovatno popiti tužbu, tako oni rade… Znači krenula je i osveta, a po gradu se širila priča da je ovaj dečko lud i da se sa njim ne može sarađivati“, kaže rediteljka.

Ona ističe činjenicu da je od svega što je Igor ikada radio, najgore prošao u Beogradu. To je bio grad u kome je želio da živi, radi, zasnije porodicu… Odabrao je Beograd za budućnost, a pozorišta koja je volio ga nisu htjela. Stojanović je pričala i o još jednom Igorovom prelomnom trenutku, poslije koga se, kako kaže, nikada više nije nasmijao.

„Aleksandar Popovski je tužio sudu u Sloveniji Igora Vuka Torbicu zbog statusa na Fejsbuku. Igor je imao prethodno zakazanu režiju u Mariboru. Neposredno pred tu zakazanu režiju, u mariborskom pozorištu se menja umjetnički direktor i Igor vraća režiju, u znak protesta protiv novog direktora Aleksandra Popovskog, što je njegovo pravo. On je, zbog svojih principa, vratio hiljade eura. Poslao je pozorištu to pismo i stavio ga na svoj Fejsbuk. Aca Popovski ga tuži sudu, potražuje šest hiljada evra za uvredu časti i traži, za svaki sljedeći status gde bi ga pomenuo, po hiljadu eura, znači najstrašnije gluposti . Zamislite, umjetnik tuži drugog umjetnika za slobodu govora na Fejsbuku, bruka i sramota. Da stvar bude gora, bolni trenutak je to što je glumac Ozren Grabarić, koji je po mom mišljenju svoju najbolju ulogu, ulogu karijere napravio upravo kod Igora u Hinkemanu, svjedočio je u Acinu korist!“

„To je bilo bolno, meni je to bilo bolno, ja sam preplakala Ozrenovo pojavljivanje na sudu. Prvo – nikada ne bih učestvovala u suđenju o slobodi riječi, a drugo- nikada kao umjetnik ne bih učestvovala u ograničavanju slobode govora, bilo kome, ni onima koji me pljuju. Ne mogu ni da pojmim kako je to bilo Igoru, to suđenje je trajalo više od godinu dana. Mislim da su ta dva momenta ozbiljni primjeri bulinga jednog ojsetljivog, svestranog umjetnika koji su uticali na njegov put. On je jedini umjetnik koji je poslije rata, a moram reći i ranije, ovako briljantno, za ovako kratko vrijeme, napravio neviđen uspjeh u svim zemljama bivše Jugoslavije. On je vrlo malo govorio u javnosti, nije bio neko ko na taj način pravi slavu. Njegova mjera uspeha je bila ono što sam sebi zada, njegova ambicija “, ispričala je Alisa Stojanović.

Profesorka Alisa Stojanović misli da su dva događaja, o kojima je govorila, snažno povrijedila Igora Vuka Torbicu i uticala na njegovu bolest i odlazak na način koji je odbrao. I ističe da on o tome nikada nije govorio, niti da ona bilo šta govori u njegovo ime, već je sve post festum njenog viđenja stvari.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Vanja

Zanima me da li su neprilike sa JDP krenule poslije gostovanja u "Utisku nedelje", ako jesu, onda znamo da je imao srbijanski rezim protiv sebe.

Nena

Strasna prica, jeziva. Mafija i kriminalci odlucuju i u kulturi. Unistena je jedna mladost, izuzetan talenat, genije pred kojim je bila izuzetna karijera. Nisu mu oprastali uspjeh.