10 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Knjiga Andreja Nikolaidisa: Hronika propasti izašla iz štampe

Kultura

Comments 1

Knjiga Andreja Nikolaidisa: Hronika propasti izašla iz štampe

Autor: Antena M

  • Viber

Izašla je iz štampe knjiga "Hronika propasti" Andreja Nikolaidisa (ShuraPublikacije, Opatija 2021., www-shura-edit.com).

Radi se o zbirci odabranih kolumni ovog vrsnog crnogorskog i bosanskog autora, koja je svojevrsni odgovor na pitanje što se to događa na Balkanu. Ali, oprez! Ne radi se samo o Crnoj Gori – de te fabula narratur.

Knjiga ima svoju premijeru 20. novembra u 17 sati na Sajmu knjige u Puli. 

O knjizi Viktor Ivančić kaže:

Kratko rečeno: radi se o jednoj od najrazornijih i najlucidnijih kritika nacionalizma i etnoklerikalizma napisanih na našem jeziku. Andrej Nikolaidis suviše je dobar pisac da bi – hvatajući se (u gotovo dnevničkome ritmu) u koštac s političkom i crkvenom agresijom na Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu tokom 2020. i 2021. godine – zauzeo udobnu i niskorizičnu busiju takozvanoga neutralnog promatrača, što njegov rad presudno razlikuje od naplavina analitičkog oportunizma kakvim smo zasuti. Naprotiv, tekst funkcionira (i) kao sredstvo borbe upravo zbog toga što njegova istina izaziva nelagodu, što radi odsustva kalkulacije uspijeva prodrijeti kroz debelu kožu moći i izvući na površinu ono najskrivenije – krvave namjere. Ovom zbirkom rafalno ispaljenih i briljantno napisanih eseja Nikolaidis nastupa kao angažirani intelektualac u zamalo zaboravljenom, dakle najčasnijem smislu riječi: od one vrste koja poput svitaca prkosi kolektivnim mrakovima i podsjeća na nepobjedivost ljudske težnje za slobodom.

A Milan Rakovac, u predgovoru:

Andrej Nikolaidis surovo reže skalpelom crni čir na tijelu južnoslavenskome štono ga marmaglia (fukara) nježno zalijeva kamilicom. Nikolaidis bježi od politički “korektnog” blebetanja – bijednog “narativa” parademokratskih nomenklatura od Atlantika i Baltika do Crnog mora i do Jadrana – k’o đavo od tamjana. Nemilosni destruktor destruktora, direnmatski “nadziratelj nadziratelja” u našijenskoj Generaciji21, slijedeći velike crnogorske predšasnike, kao što su Marko Miljanov ili Mihajlo Lalić, kao što su u komšiluku Ivan Cankar, Miroslav Krleža, Radomir Konstantinović...
Prije spavanja, AndrejaN u ruke – nećeš moći poslije spavati. I nemoj. Naspavasmo se, pa se, možda, jednom već i probudimo…

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

VojoS

Možda nije umjesno da na ovaj način pitam ali bih volio da znam, koja knjižara u Podgorici drži knjige uvaženoga Nikolaidisa.