14 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Novi Sad će dobiti Atelje snova Đorđa Balaševića

Izvor: screenshot/youtube

Kultura

Tag Video
Comments 0

Novi Sad će dobiti Atelje snova Đorđa Balaševića

Izvor: RTS

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Idejno rješenje muzeja posvećenog Đorđu Balaševiću predstavljeno je u Novom Sadu.

Na konkursu je pobijedilo rješenje arhitektonskog biroa iz Ljubljane, a izgradnja bi trebalo da počne naredne godine.

Uz devet svijeća na torti, za deveti rođendan njegove unuke Simone i uz ostale članove porodice Balašević predstavljen je ''Atelje snova".

''Manje od godinu je prošlo od njegovog odlaska tamo gdje mu je i mjesto, među zvijezde, već je sve započeto. Muzej samo što se nije spustio sa neba", rekao je Aleksa Balašević.

„Muzej kao muzej je nešto što je konačno, a naravno da on nije ... konačno - jer Đorđe je i naša prošlost, i naša budućnost, a mi smo njegova sadašnjost", rekla je Olivera Balašević.

I zato poklon pjesnika gradu nije klasičan muzej, niti zgrada, već više platforma koja će se stalno mijenjati.

Izgledaće kao otvorena kutija poklona, a posebno je zanimljivo 11 soba koje će nositi imena Balaševićevih pjesama i u kojima će posjetioci čak moći da prespavaju, jer će muzej raditi 24 časa.

„I omogućiće ti da na neki način uđeš unutra i budeš u pjesmi i to su jedine fiksne prostorije muzeja koje se neće tako često mijenjati, donji dio muzeja se mijenja i u sredini je ta velika projekcijska sala", objasnio je Vasa Perović, arhitekta.

Biće izgrađen u Univerzitetskom parku za čiju će rekonstrukciju uskoro biti raspisani tenderi. Izgradnju će finansirati Grad Novi Sad, zajedno sa Republikom Srbijom u saradnji sa Fondacijom Balašević.

„Mislim da će ovo biti super atraktivan objekat za grad Novi Sad i za državu cijelu, ako hoćete, zato što je ovo magnet za cio region. Ovo će i te kako upotpuniti turističku ponudu grada", smatra gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Na krovu muzeja, koji je takođe poseban, biće izgrađena kupola kroz koju će posjetioci iz jedne od soba posmatrati Mjesec.

Prizemlje će biti povezano sa parkom koji ga okružuje u kome će biti posađeno sve drveće i cvijeće koje je Balašević opjevao.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR