26 °

max 26 ° / min 15 °

Subota

21.05.

26° / 15°

Nedjelja

22.05.

26° / 17°

Ponedjeljak

23.05.

25° / 16°

Utorak

24.05.

26° / 17°

Srijeda

25.05.

27° / 18°

Četvrtak

26.05.

29° / 18°

Petak

27.05.

30° / 19°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Za film koji je u 2021. zaradio najviše novca u bioskopima vjerovatno niste ni čuli

Izvor: screenshot/youtube

Kultura

Tag Video
Comments 0

Za film koji je u 2021. zaradio najviše novca u bioskopima vjerovatno niste ni čuli

Izvor: Indian Express/euronews.rs

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Većina ljudi nije čula za film "Bitka na jezeru Čosin", ali je to film sa najvećom bioskopskom zaradom u 2021. na cijelom svijetu.

Riječ je o kineskom ratnom filmu, koji je poručila Komunistička partija, a koji je takođe najskuplji film ikada snimljen u istoriji te zemlje sa budžetom od navodno 200 miliona dolara.

Indian Express piše da je film na blagajnama zaradio nevjerovatnih 889,5 miliona dolara i za više od sto miliona pretekao film najnoviji film o Džejmsu Bondu - "Nije vrijeme za umiranje" (758 miliona dolara).

Interesantno je da je to holivudsko ostvarenje tek na trećem mjestu liste, a da je na drugom još jedan kineski hit -  komedija "Hi, Mom" koja je inkasirala 822 miliona dolara.

Kinesko tržište je posljednjih godina u mnogim aspektima bilo važnije za Holivud i od sjevernoameričkog, ali su kineske vlasti zbog cenzure i strogih propisa učinile gotovo nemogućim za filmske studije iz SAD da svoja ostvarenja plasiraju na njihovo tržište.

To je otvorilo vrata domaćim kinematografima, kao što su Čen Kajge, Cui Hark i Dante Lam, reditelji "Bitke na jezeru Čosin", da imaju punu pažnju kineske publike.

Rezultat je ostvarenje koje domaštava stvarnu bitku između kineske i američke vojske kod jezera Čosin tokom Korejskog rata, ne vodeći mnogo računa o istoriji, ocjenjuje Indian Express.

Taj portal piše da poznati svjetski filmski kritičari spočitavaju mu naivan prikaz u kom su kineski vojnici prikazani kao "nadljudi" i što je propagandna poruka tamošnjih vlasti prenaglašena.

Ipak, ako je suditi prema rezultatima na blagajnama, kineskoj publici se film i te kako dopao.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR