11 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nagrada Dragan Radulović dodijeljena Meliti Rundek

Kultura

Comments 0

Nagrada Dragan Radulović dodijeljena Meliti Rundek

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Žiri za dodjelu književne nagrade “Dragan Radulović” u sastavu Pavle Goranović, predsjednik, Svetlana Kalezić – Radonjić, Zorana Opačić, Dragana Kršenković – Brković, Šimo Ešić – članovi, većinom glasova donio je odluku da ovo priznanje dodijeli književnici Meliti Rundek za knjigu “Slučaj Mirkovog brata”, izdanje Ljevak, Zagreb, 2021, ilustracije Martin Zlatar.

"Žiri sa zadovoljstvom konstatuje da je na konkurs pristiglo 38 knjiga, od kojih je veliki broj vrijednih književnih ostvarenja koja različitom tematikom i stilom svjedoče o bogatoj produkciji književnosti za djecu i mlade u regionu, ali i ogromnom interesovanju za priznanje koje nosi ime velikog crnogorskog stvaraoca", poručili su u saopštenju.

Žiri smatra da nagrađena knjiga pripada vrhunskim dometima u ovoj oblasti književnosti, te da se interesantnim i dinamičnim prosedeom izdvaja u velikoj konkurenciji za ovo priznanje.

„Slučaj Mirkovog brata“ je, kako kažu, vedra i razdragana knjiga koja govori o velikim i ozbiljnim temema - o ljubavi (i to čak s tri vjenčanja), o internetu i komuniciranju društvenim mrežama, o usamljenosti i potrazi za 'srodnom dušom', ali i o zlostavljanju i nasilju u školi. Čini to tako duhovito da će nasmijati kako one najmlađe, tako i odrasle. Ilustracije Martina Zalara – znalački prate i dopunjuju priču, čineći je još privlačnijom i inspirativnijom.

 „Ovo je knjiga o ljubavnom životu maloljetnika. Zato je jako tajna i mora se skrivati od svih ostalih knjiga. Možda i zakopati u zemlju. Svakako zabraniti!“, piše književnica Melita Rundek na stranicama svog romana „Slučaj Mirkovog brata“.

"U ovoj razigranoj i nesvakidašnje duhovitoj knjizi, dječak Mirko pripovijeda priču o svom starijem bratu Zvonku, koji se nalazi u pubertetu. Iako i sam prolazi kroz težak period u životu, suočavajući se s nerazumijevanjem vršnjaka u školi, Mirko je zatečen neobičnim bratovim ponašanjem. Lucidno i zanimljivo štivo koje nas ne ostavlja ravnodušnim", poručuju članovi žirija.

Melita Rundek rođena je 1961. godine u Zagrebu. Autorka je dvadeset sedam naslova, od kojih je čak dvadeset tri za djecu i mlade. Rundek je članica Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade. Za rukopis romana Psima ulaz zabranjen dobila je  nagradu "Ivana Brlić-Mažuranić", roman Moj tata Plavac osvojio je nagradu “Mato Lovrak” kao najbolji roman za djecu i mlade u 2019. godini. 

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR