19 °

max 19 ° / min 13 °

Utorak

14.05.

19° / 13°

Srijeda

15.05.

19° / 12°

Četvrtak

16.05.

25° / 14°

Petak

17.05.

22° / 15°

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

28° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

27° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Film koji Putin želi da sakrije

Izvor: Promo, Nova

Kultura

Tag Video
Comments 0

Film koji Putin želi da sakrije

Autor: Antena M

  • Viber

Optuženi su da su osramotili Moskvu i ponizili ruske vojnike, međutim autori moćne drame "Firebird" odbijaju da budu ućutkani i da njihov film bude zabranjen.

U ovoj uzbudljivoj britansko-estonskoj produkciji, ukrajinski glumac Oleg Zagorodni glumi Romana, pilota borbenog aviona koji bi trebalo uskoro da se oženi. Međutim, zaljubljuje se u mladog regruta Sergeja, kojeg igra Britanac Tom Prior, nakon što se upoznaju u vojnoj bazi u sovjetskoj okupiranoj Estoniji 1970-ih.

Na osnovu autobiografije pokojnog Sergeja Fetisova, "Firebird" bi mogao da liči na bilo koju priču o zabranjenoj želji - osim što Sergeju i Romanu prijeti veliki skandal ako njihova veza bude otkrivena. Priča iz sovjetske ere daje filmu karakterističan element trilera.

Kada je Zagorodni dobio ulogu, to je bilo pod uslovom da savlada engleski za tri mjeseca prije početka snimanja.

"Znao sam samo: "Zdravo, ja sam Oleg iz Ukrajine, moj engleski je veoma loš" - prisjeća se glumac i dodaje da je tada prošao i petodnevnu obuku za korišćenje oružja.

"Moj agent mi je pronašao posao na tom filmu, ali sada tvrdi kako želim da ga osramotim jer on podržava ovu rusku agresiju. Napisao mi je: "Oleg, polako, oslobodićemo te od Zelenskog i onda ćemo živjeti u normalnoj prijateljskoj zemlji." Misli da Amerika sve ovo radi! Prekinuli smo našu diskusiju" priča glumac koji se Guardianu javio iz Kijeav.

Estonski reditelj Peter Reban se prvi put susreo sa Fetisovom knjigom prije deset godina.

"Bio sam zaprepašćen. Biti gej je bilo krivično djelo. Sa padom Sovjetskog Saveza to je dekriminalizovano, ali se i dalje smatralo nenormalnim" kaže Reban.

 Saznanje da su se Sergej i Roman zaljubili baš u mjestu gdje je odrastao, dalo mu je, kaže, novi pogled na LGBT osobe u njegovoj domovini.

"Nikad nisam mogao da zamislim da se ovakva ljubavna priča dešava tamo u to vrijeme. Kao mala djeca u okupiranoj Estoniji, moj najbolji prijatelj i ja smo vozili bicikle blizu te iste baze. MiG-ovi bi letjeli iznad nas i mi bismo bukvalno padali sa svojih bicikala na pod", sjeća se reditelj.

(Tekst se nastavlja ispod videa)

Fetisova smrt 2017. u 64. godini samo je učvrstila njihovu odlučnost da ispričaju njegovu priču.

"Obećali smo mu. Jedina odredba Fetisova bila je da film treba da bude o ljubavi, a ne o politici. Naravno, sada će to biti prihvaćeno na politički način. Ali, željeli smo da napravimo univerzalnu priču o tome šta znači ići za ljubavlju po svaku cijenu" objašnjava glavni glumac.

Ističe da je nevjerovatno za film sa tako otvoreno gej sadržajem da je nekoliko scena snimljeno u Moskvi.

"Nevjerovatna producentska kompanija platila je prave ljude i nekako je to organizovala. Još uvijek ne razumijem kako. Još više je bilo iznenađujuće prikazivanje filma prošle godine na gradskom filmskom festivalu, iako je održana samo prva od više zakazanih projekcija. Poslije toga, pojavila se pritužba da je to "homoseksualna propaganda" kaže Prior i dodaje:

"Imali smo 93 novinska članka napisana o tome, od kojih su svi osim jednog bili negativni. Jedan naslov je preveden kao "Estonac, Britanac i Ukrajinac - sramote Moskvu." Drugi je film nazvao "udarcem u lice ruskog vojnika". Nije tehnički zabranjeno, ali su sve karte vraćene. Film je pušten u praznoj sali.

Neočekivana posljedica invazije na Ukrajinu je, kako ističe, to što su neke zemlje izrazile nespremnost da puste "Firebird" sada kada je apetit za ruskim pričama opao. Prior je opravdano zapanjen ovim stavom.

 "Rusija je ućutkala ovaj film. Oni ne žele da se to pokaže. Dakle, ne ekranizovati znači, na neki način, uraditi ono što Putin želi."

Prenošenje poruke mu je trenutno prioritet, iako priznaje da to neće biti lako.

Neko je na društvenoj mreži napisao: "Zašto bi upravo sada otišao da gledaš ruski film?" - kaže jako iznerviran i razočaran Tom.

Za Olega Zagorodnija, ruska invazija je učinila priču o "Firebird" gorko-slatkom.

"Kao da je iz drugog svijeta, znaš? Sergej i Roman su spremni da umru za svoju ljubav. A, u Ukrajini smo spremni da ginemo za svoju slobodu, svoju zemlju, svoj narod. Prije rata sam gradio planove za svoju budućnost. Sada shvatam da su moji snovi umrli jer moram ostati ovde i biti sa svojim narodom. Sada ne znam ništa o budućnosti. Razumijem samo da je svaki dan sve više smrti, više uništenja. Prije ovoga smo bili nezavisni. Nije nam bila potrebna pomoć. Trebalo nam je samo jedno: ne dirajte nas. Ne mogu da razumijem zašto je Rusija to uradila - zaključuje Zagorodni.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR