14 °

max 18 ° / min 13 °

Utorak

14.05.

18° / 13°

Srijeda

15.05.

18° / 13°

Četvrtak

16.05.

24° / 14°

Petak

17.05.

21° / 15°

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

26° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

28° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pisac Vladimir Sorokin: U Rusiji je nasilje prisutno kao vazduh

Izvor: EPA

Kultura

Comments 0

Pisac Vladimir Sorokin: U Rusiji je nasilje prisutno kao vazduh

Izvor: Nova, NY Times

Autor: Antena M

  • Viber

Vladimir Sorokin, ruski pisac koji u prethodnih 40 godina razbija skoro sve zamislive političke i društvene tabue u Rusiji, stiče priznanje u Americi u vidu objavljivanja čak osam romana koji nikad ranije nisu prevedeni na engleski jezik.

Sorokina su tokom cijele karijere pratili skandali i kontroverze. Scena iz njegovog romana „Plava mast“, u kojoj opisuje seksualni odnos između klonova Staljina i Hruščova, pokrenula je krivičnu istragu zbog optužbi da je u pitanju pornografija. Prokremljski aktivisti optužili su ga za promociju kanibalizma i pokušali da zabrane njegovu novelu „Nastja“, jezivu alegoriju o djevojci koja biva pojedena od strane svoje porodice. Demonstranti su u džinovsku wc-šolju postavljenu ispred Boljšoj teatra u Moskvi, ubacivali njegove knjige.

Međutim, nakon svakog napada na njega, Sorokin je postajao sve hrabriji i popularniji.

– Ruski pisac ima dve opcije: ili da se plaši, ili da piše – rekao je Sorokin u intervjuu koji je dao prošlog mjeseca – Ja pišem!

Sorokin se smatra jednim od najinventivnijih ruskih pisaca zbog tema kojima se bavi u svojim knjigama: poput sumornih poglavlja sovjetske istorije i futurističkih priča koje obuhvataju zastrašujuću represiju Rusije 21. vijeka, piše "Njujork tajms".

Uprkos svojoj reputaciji konstantnog buntovnika, talentu i stilu pisanja, Sorokin je relativno nepoznat na Zapadu. Donedavno, samo nekoliko njegovih djela bilo je objavljeno na engleskom jeziku. Nakon pune četiri decenije karijere ispunjene skandalima, izdavači se spremaju da objave osam novih prevoda njegovih knjiga na engleski jezik.

Na Zapadu Sorokin zavrjeđuje pažnju u trenutku kada njegovi portreti Rusije, kao bivše imperije koja klizi unazad pod militarističkim, nasilnim i represivnim režimom postali tragično istiniti. Sorokin sukob Rusije i Ukrajine ne vidi samo kao vojni, već i kao propagandni rat zasnovan na lažima - napad na istinu protiv kojeg pisci moraju da se bore.

- Uloga pisaca će se promijeniti, s obzirom na trenutnu situaciju - rekao je Sorokin - Ako počne nova era cenzure, reči pisaca odzvanjaće još snažnije!

- Zašto čovječanstvo ne može da preživi bez nasilja? - rekao je i dodao:

- Odrastao sam u zemlji u kojoj je nasilje bilo prisutno kao vazduh. Kada me pitaju zbog čega ima toliko nasilja u mojim knjigama, ja im kažem da sam cijeli život bio potpuno "natopljen" njime, od vrtića pa nadalje.

Sorokin je majstor mimikrije i književnih žanrova: od postmoderne političke satire, do ezoterične naučne fantastike, alternativnih istorija i futurističkih sajberpank fantazija. Prevodi na engleski koji stižu ove godine otkrivaju neobičnost Sorokinovog djela i odražavaju njegovu opsednutost prošlošću Rusije i zabrinutost njenom budućnošću.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR