23 °

max 36 ° / min 19 °

Subota

02.07.

36° / 19°

Nedjelja

03.07.

35° / 22°

Ponedjeljak

04.07.

35° / 22°

Utorak

05.07.

35° / 21°

Srijeda

06.07.

33° / 20°

Četvrtak

07.07.

32° / 20°

Petak

08.07.

31° / 19°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Koncert Kulturna preplitanja: Jačanje crnogorsko-američkih veza i predstava Balkan Bordello u Kotoru

Izvor: Kotor Art

Kultura

Comments 0

Koncert Kulturna preplitanja: Jačanje crnogorsko-američkih veza i predstava Balkan Bordello u Kotoru

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Šest umjetnika iz Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država odabrani su za učešće u projektu KotorArta „Kulturna preplitanja: Jačanje crnogorsko-američkih veza“, koji se realizuje u saradnji Fondacije Don Branko Sbutega sa Odborom za gradove pobratime Santa Barbare i Kotora, i Univerzitetom Kalifornije u Santa Barbari, a uz podršku Ambasade SAD u Crnoj Gori, navode iz Kotor-Arta.

Među odabranim umjetnicima iz Crne Gore našli su se kompozitorka Slobodanka Bobana Dabović Đurović, violinistkinja Milena Petković i violinista Milutin Radulović. Iz Sjedinjenih Američkih Država, učesnici u ovom projektu su kompozitor Dariuš Derahšani (Dariush Derakhshani), violistkinja Karis Li (Karis Lee) i violončelista Ivan Lou (Ivan Law).

Rezultati višemjesečnih priprema biće finalizirani na probama u Kotoru i predstavljeni u okviru festivala 12. avgusta u Crkvi Sv. Duha u 20h, kada će gudački kvartet sačinjen od spomenutih izvođača izvoditi djela Jozefa Hajdna, Antonjina Dvoržaka, kao i kompozitora iz Crne Gore i SAD-a.

Biće to prilika da se premijerno čuju četiri nove porudžbine festivala. Kompozitorka Dabović Đurović, pored originalne kompozicije piše i djelo na bazi američke džez melodije, kao i Derahšani, koji je napisao djelo inspirisano klapskom pjesmom Boko moja mila.

Ovaj program, mladi umjetnici će ponoviti i tokom septembra na Univerzitetu Kalifornije u Santa Barbari, koji je sastavni dio spomenutog projekta.

Isto veče, 12. avgusta, na Pjaci od kina u 22h, gostuje predstava Balkan Bordello. Radi se o produkciji njujorškog teatra La MaMa, Ateljea 212 iz Beograda, Ćendra multimedija (Qendra multimedia) iz Prištine i fondacije My Balkans iz Njujorka.

Balkanski bordel: saga o jednoj balkanskoj porodici, predstava koja će crnogorsku premijeru imati u Kotoru, autorski je projekat istaknutog prištinskog dramskog pisca sa njujorškom adresom Jetona Neziraja. “Uz crni humor, predstava se bavi samom potkom balkanskog temperamenta, prati morbidnost ljudske duše i osvjetljava glupost i naivnost jednog razdoblja izgrađenog na nasilju, netrpeljivosti i mržnji”.

Režiju potpisuje Bljerta Neziraj a u glumačkoj podjeli su Svetozar Cvetković, Jelena Stupljanin, Džordž Drens (George Drance), Judžin d Pudžin (Eugene the Poogene), Valoa Mikens (Valois Mickens), Mati Barber-Bokelman (Mattie Barber-Bockelman), Ivan Mihailović i drugi. Muziku potpisuje Gabriele Marangoni, kostime Gabrijel Beri (Gabriel Berry), scenografiju Marija Kalabić, koreografiju Đerđ Prevazi (Gjergj Prevazi) i dizajn svetla i vizuala Niko de Roij (Nico de Rooij).

Predstava se igra na engleskom jeziku sa obezbjeđenim prevodom, a njenu realizaciju su pomogli Trust for mutual understanding, Rockefeller Brothers Fund, Fondacija za otvoreno društvo, Evropski fond za Balkan, i mnogi drugi.

Međunarodni festival KotorArt ovog ljeta će se održati u periodu od 1. jula do 14. avgusta, sa bogatim i raznovrsnim programom, pod pokroviteljstvom UNESCO-a, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, uz podršku Evropske unije, Fonda za Zapadni Balkan, Fondacije za otvoreno društvo, brojnih ambasada u Crnoj Gori i drugih značajnih partnera i sponzora.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR