16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Djela i život Uroša Predića pred publikom u Herceg Novom

Kultura

Comments 1

Djela i život Uroša Predića pred publikom u Herceg Novom

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Djela i biografija jednog od najznačajnijih srpskih slikara realizma, Uroša Predića od sinoć su dostupni publici u Herceg Novom, zahvaljujući izložbi „Dakle, vi ste taj Uroš Predić?“ koja je otvorena u galeriji „Josip Bepo Benković“. 

Postavku čine 29 slika i crteža, kao i segmenti kroz koje su predstavljeni životni i stvaralački put cijenjenog umjetnika. Publika ima priliku da upozna Predića kao portretistu, vidi jedan od samo dva autoportreta koja je naslikao, crteže po kojima je radio ikone za Njegoševu kapelu na Lovćenu, a posebnu pažnju privlači djelo „Vizija u oblacima“, uz koje je data i reprodukcija slike sa detaljnim objašnjenjima koje je autor zapisao.

„Privilegija je, čast i zadovoljstvo što publika u našem gradu ima priliku da pogleda djela izuzetne vrijednosti na kojima je zabilježena i sačuvana istorija jednog naroda. Takođe, ova zanimljiva postavka nas vodi kroz život i karakter slikara za kojeg važi da nije bio samo čuveni umjetnik, već i veliki čovjekoljubac“, istakao je predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić otvarajući izložbu.

Katić se zahvalio Narodnom muzeju grada Zrenjanina, izražavajući nadu da je ova izložba samo jedna u nizu saradnji institucije koja čuva jednu od najvrijednijih umjetničkih kolekcija u Vojvodini sa novskim ustanovama kulture. Kako je naveo, lokalna uprava će i ubuduće biti podrška ovakvim inicijativama, jer je Herceg Novi uvijek otvoren za saradnju i razmjenu u oblasti kulture.

On je podsjetio da je saradnja Herceg Novog i Zrenjanina, nakon duge pauze, prije tri godine ponovo oživjela kada je karavan Praznika mimoze gostovao u tom banatskom gradu, gdje su ga „raširenih ruku dočekali prijatelji i obnovljene su veze i poznanastva koji i danas traju, na obostrano zadovoljstvo“.

„Želim vam da uživate u izložbi djela Uroša Predića, koja, suprotno utisku i predviđanju njihovog skromnog autora, već decenijama „gledaoca zanose i oduševljavaju, ostavljajući u njegovoj duši trajni pečat“, poručio je Katić.

Iako Uroš Predić nije volio gužve i znao je reći da ga „svečanosti i parade ne privlače“, kad god se pomene njegovo ime ili postavi neka slika uvijek nastane gužva i svečanost, kazala je istoričarka umjetnosti Olivera Skoko, viša kustoskinja u Narodnom muzeju Zrenjanin koja vodi brigu o legatu čuvenog slikara. 

„Ovo nije samo izložba o Urošu Prediću, ovo je izložba o jednom vremenu, o kulturi jednog naroda u trajanju od bezmalo jednog vijeka“, rekla je Skoko, ističući da je Predić značaja,  ne samo za kulturu svog naroda, već i za evropsku.

Ona je podsjetila da je u osnovi postavke jedinstven i dragocjen Predićev legat koji čuva zrenjaninski Narodni muzej, a premijerno je prikazana povodom 160 godina od rođenja velikog slikara. 

„Izložbu je do sada vidjelo više od 60.000 posjetilaca. Neko bi rekao da je to kapacitet beogradske Marakane i meni je drago takvo poređenje jer pokazuje koliko smo gladni kulture, koliko nam je ona važna i koliko treba dati šansu takvim događajima, posebno kada je povod ime kakvo je Uroš Predić. Naročito mi je drago da to kažem ovdje, u Herceg Novom, gradu kulture i velikih stvaralaca i zato sam zaista sa velikom radošću prihvatila poziv“, kazala je Skoko.  

Ona je posebno istakla odnos Predića i Crne Gore, koju je slikar prvi put posjetio 1899. godine, na poziv kneza Nikole da uradi živopis za crkvu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću.  

„Predić nije tada uradio živopis, ali nosi veoma lijepe utiske iz Crne Gore, posebno iz Boke Kotorske“, rekla je Skoko i citirala dio pisma koje je slikar iz Boke poslao majci: „Prije jednog sata stigoh u ovaj skriveni zaliv koji je sa svih strana opkoljen visokim brdima, utisak je takav da ga ne može ništa zbrisati iz pameti onome koji ga je vidio“. 

Govoreći prisutnima o zanimljivim detaljima koji se odnose na Predićev rad na oslikavanju Njegoševe kapele na Lovćenu, Skoko je navela dio iz autobiografije slikara, u kojem kaže da je za njega Lovćen „mjesto gdje se strahote gledaju nasladom, gdje se ljepote uživaju sa potajnom jezom“. 

„Publika novske gradske galerije ima priliku da vidi crteže iz najranijeg perioda slikara, crteže po kojima je radio ikone za srušenu Njegoševu kapelu na Lovćenu, portrete Kralja Petra I i Kralja Aleksandra, kao i Predićev autoportret, zapisala je povodom izložbe direktorica Javne ustanove „Gradski muzej Mirko Komnenović i galerija Josip Bepo Benković“, Gordana Krunić, a njeno obraćanje pročitala je moderatorka programa, Branka Denda. 

Krunić se zahvalila Narodnom muzeju iz Zrenjanina na saradnji, a Opštini Herceg Novi na podršci u organizaciji ovog događaja, uz poruku: „Nadamo se da smo večerašnjom izložbom otvorili kompas i pokazali pravi put kojim umjetnost u Herceg Novom treba da ide“.

Otvaranju izložbe prisustvovali su predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi, Ivan Otović, potpredsjednik Opštine, Mirko Mustur, konzul Republike Srbije u Herceg Novom, Mićo Rogović, sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić Pištalo i sekretar za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju, Vasilije Ćuković. 

U subotu, 02. jula od 20 časova kustoskinja Olivera Skoko upriličiće stručno vođenje kroz postavku, a izložbu „Dakle, vi ste taj Uroš Predić?“ možete pogledati do 14. avgusta, svakog radnog dana i subotom.

Organizator je Javna ustanova „Gradski muzej Mirko Komnenović i galerija Josip Bepo Benković“ u saradnji sa Narodnim muzejem iz Zrenjanina, a uz podršku Sekretarijata za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi.


 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Podrumar

ovo bi onaj plagijator sto je prekopirao Sestru aa Vučijeg dola iiiii od nje napravio Kosovku đevojku, je li?