11 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Predstavljanje knjige Radovana Radonjića Crnogorska politička kultura na Cetinju

Kultura

Comments 0

Predstavljanje knjige Radovana Radonjića Crnogorska politička kultura na Cetinju

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Ogranak Matice crnogorske Cetinje organizuje predstavljanje knjige Radovana Radonjića Crnogorska politička kultura. O knjizi će govoriti Luka Lagator, predśednik Ogranka MC Cetinje; Marko Špadijer, publicista; Tijana Lopičić, književnica; Ana Kovač, ekonomistkinja i autor, navode organizatori.

Promocija će se održati u Ogranku Matice crnogorske Cetinje, Njegoševa br. 100, u utorak, 12. jula 2022. u 19. sati.

Profesor Radovan Radonjić navodi da je ključni zadatak knjige da odgovori na sljedeća pitanja – koliko je crnogorska politička kultura bila autentična, tj. bitno drugačija od političkih kultura drugih zemalja, okruženja i šire; da li su te specifičnosti, i u kojoj mjeri bile u funkciji milenijumskog opstanka i razvitka Crne Gore, ili su taj proces činile težim i neizvjesnijim, te koliko aktuelna, crnogorska politička kultura korespondira s postojećom vizurom unutrašnjeg razvoja i vanjskopolitičke orijentacije zemlje i može li se smatrati pouzdanim faktorom i reperom u tom pogledu; što bi, ukoliko nije tako, i kojim intenzitetom, u njoj trebalo mijenjati da bi bila na poželjnom, za društvo i državu korisnom nivou; da li političke kulture tzv. malih zemalja poput Crne Gore, koje iskažu vitalnost dostatnu rivalstva sa velikima, treba ne samo (s)poznavati veći afirmisati, budući da kao takve doprinose obogaćivanju zajedničke riznice čovjekovih znanja i iskustava.

Cilj studije je, kako ističe autor, da razmotri da li je crnogorska politička kultura autentični izraz specifičnih okolnosti u kojima je začeta i razvijala se i kakav je uticaj napravila u relacijama sa političkom kulturom zemalja koje je okružuju, kao i da li ove specifičnosti doprinose milenijumskom preživljavanju i razvoju Crne Gore ili ovaj proces čine složenijim i neizvjesnijim.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR