14 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nesvakidašnja Laboratorija i u Podgorici: Kolekcija umjetnosti nesvrstanih zemalja

Kultura

Comments 0

Nesvakidašnja Laboratorija i u Podgorici: Kolekcija umjetnosti nesvrstanih zemalja

Predavanje u Botaničkoj bašti u okviru kompleksa Dvorca Petrovića 19.7.

Autor: Antena M

  • Viber

Centar savremene umjetnosti Crne Gore najavljuje predavanje Može li umjetnost promijeniti svijet? slovenačke kustoskinje Andreje Hribernik. Predavanje je dio projekta a Laboratorija kolekcije nesvrstanih zemalja, a održaće se u galeriji Botanička bašta, u utorak 19.7.2022 u 19h.

 Godine 1975. grupa studenata umjetnosti iz Roterdama posjetila je Slovenj Gradec pod mentorstvom Tuna Vegnera. Bilo je to drugo vrijeme. Imali su utopijsku ideju da osnuju idiličnu umjetničku rezidenciju i galerijski prostor, čiji je program bio posvecen ideji da umjetnost može da promijeni svijet. Pripremili su izložbu na temu antikolonijalizma, antirata i antinasilja.

Predavanje ce dati uvid u utopijski aspekt angažovanja umjetnika u aktivnostima Koruške galerije likovnih umjetnosti u prošlosti, i postaviti pitanje kako možemo da učimo iz ovih događaja i kako da aktiviramo ovu prošlost da bismo razvili bolje modele zajedničkog rada i suživota za buducnost.

 Andreja Hribernik je radila kao kustoskinja (2007-2009. godine) u Galerie fur Zeitgenossische Kunst u Lajpcigu, i (2009-2013. godine) u Modernoj galeriji (MG+MSUM) u Ljubljani. Direktorica je Koroška galerije likovnih umjetnosti - KGLU od 2013. godine. Diplomirala je političke nauke, na Fakultetu društvenih nauka, doktorirala 2016. godine u oblasti istorijske antropologije umjetnosti na ISH – Fakultetu za humanističke studije u Ljubljani.

Novoizabrana je direktorica Kunsthaus Graz.

U svom radu, bavi se pitanjem složenog preplitanja muzeja kao istorijskih i geopolitičkih prostora, gdje savremena umjetnost ispituje tekuće probleme i konflikte. Godine 2017. imenovana je za kustoskinju slovenačkog nacionalnog paviljona na Bijenalu u Veneciji. Bila je kustoskinja nekoliko izložbi, a među najnovijim su projekti kao što su Galerija za mir – izložba kolekcije, i međunarodna izložba Beyond Borders / Izvan granica, koja se bavi temom granica, migracija, hibridnih prostora i hibridnih identiteta.

 Laboratorija kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja je projekat koji ima za cilj razvoj savremenih istraživačkih i arhivskih umjetničkih praksi i njihovu implementaciju u umjetničke i edukativne programe Centra savremene umjetnosti, kao i povezivanje ove izuzetno vrijedne i bogate zbirke, koja svjedoči o važnom internacionalnom istorijskom kontekstu, sa međunarodnom akademskom i umjetničkom zajednicom. Namjera je da se kroz ovaj program u kontinuitetu razvijaju aktivnosti koje bi doprinijele istorizaciji i novim čitanjima, te obnavljanju međunarodnih komunikacija i razmjena koje je kolekcija njegovala.

Projekat realizuje tim kustoskinja i konzervatorki i to: Marina Šaranović, Anita Ćulafić, Nada Baković i Natalija Vujošević.

U okviru projekta do sad su organizovana predavanja Bojane Piškur - Južna sazvježđa: ne samo istorije vec i (politički, ekonomski, kulturni) potencijal, kao i predavanje Bojane Videkanić - Nesvrstani modernizam. Izložbu Kolekcija kao konstelacija, koju je kurirala Bojana Piškur u saradnji sa timom Laboratorije kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja može se pogledati u galeriji Botanička bašta.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR