15 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 12°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Počasno Srce Sarajeva biće dodijeljeno švedskom reditelju Rubenu Ostlundu

Izvor: screenshot/youtube

Kultura

Comments 0

Počasno Srce Sarajeva biće dodijeljeno švedskom reditelju Rubenu Ostlundu

Izvor: klix.ba

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

U znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, švedskom reditelju Rubenu Ostlundu biće uručeno Počasno Srce Sarajeva 28. Sarajevo Film Festivala.

Njegov najnoviji film "Trougao tuge", koji je dobio Zlatnu palmu na festivalu u Kanu otvoriće 28. Sarajevo Film Festival.

Počasno Srce Sarajeva Ostlundu će biti uručeno 12. avgusta na svečanoj ceremoniji otvaranja festivala, prije projekcije pomenutog filma.

"Trougao tuge", za koji Ostlund potpisuje i scenario, koprodukcija je Švedske, Njemačke, Francuske i Velike Britanije. Jedan od koproducenata ovog filma je Obala Art Centar iz Sarajeva, u okviru zajedničkog projekta Obala Art Centra - Sarajevo Film Festivala i Turske državne radio-televizije (TRT) "Sarajevo grad filma za globalne ekrane" (SCF GS). Koproducenti filma u ime Obala Art Centra su Mirsad Purivatra i Jovan Marjanović.

Ostlund je bio predsjednik žirija Takmičarskog programa - igrani film 25. Sarajevo Film Festivala.

"Trougao tuge" je satira koja razotkriva uloge i klase: Karl i Jaja, manekenski par, prolaze kroz uzbuđenje Milanske sedmice mode prije nego što otputuju na ekskluzivno krstarenje jahtom na Karibima.

Na brodu su dobrostojeći putnici i brod se održava besprekorno. Loše vrijeme rezultira morskom bolešću, situacija se pogoršava epidemijom trovanja hranom, te završava brodolomom. Raj se pretvara u košmarnu metaforu za kraj zapadne civilizacije.

Uloge u filmu ostvarili su Haris Dikinson, Čarlbi Din, Vudi Harelson, Vici Berlin, Henrik Dorsin, Zlatko Burić, Žan-Kristof Foli, Iris Berben, Doli De Leon, Sanji Meles, Amanda Volker, Oliver Ford Dejvis, Arvin Kananian.

Ostlund je rođen je 1974. u Švedskoj. Njegov prvi igrani film, "Mongoloid s gitarom", osvojio je nagradu FIPRESCI na Filmskom festivalu u Moskvi 2005. Počevši s njegovim drugim igranim filmom, "Neizvjesno", koji je premijerno prikazan u programu Un Certain Regard, svi Östlundovi filmovi prikazani su u Kanu. Zlatnog medvjeda u Berlinu osvojio je s kratkim filmom "Incident kod banke". Ostlundov treći igrani film, "Igra", premijerno je prikazan u programu Directors' Fortnight Filmskog festivala u Kanu gdje je osvojio nagradu Coup de Coeur, nominacije za nagradu Evropskog parlamenta LUX te najprestižniju skandinavsku filmsku nagradu, Nordic Prize.

Njegov četvrti igrani film, "Turist", premijerno je prikazan u programu Un Certain Regard festivala u Kanu, gdje je osvojio Nagradu žirija. Film je nominovan za nagradu Zlatni globus i ušao je u uži izbor za nagradu Oskar. Ostlundov peti igrani film, "Kvadrat", osvojio je Zlatnu palmu na festivalu u Kanu i nominovan je za Oskara za najbolji film na stranom jeziku.

Film "Trougao tuge" će na Sarajevo Film Festivalu biti prikazan u sklopu Open Air programa.

28. Sarajevo Film Festival biće održan od 12. do 19. avgusta 2022.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR