16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Predstava “Bez portfelja” premijerno odigrana na Barskom ljetopisu: Svrha pozorišta je katarza

Izvor: Barski ljetopis

Kultura

Comments 0

Predstava “Bez portfelja” premijerno odigrana na Barskom ljetopisu: Svrha pozorišta je katarza

Autor: Antena M

  • Viber

Dugoočekivana premijera predstave „Bez portfelja“, po tekstu Stevana Koprivice i po idejnom konceptu i režiji Branislava Mićunovića, realizovana je sinoć na Ljetnjoj pozornici Doma kulture, u okviru 35. izdanja festivala „Barski ljetopis“.

Ovaj komad, nastao kao autentičan proizvod crnogorskih kulturnih i teatarskih okolnosti, koprodukcijsko je ostvarenje Gradskog pozorišta Podgorica i „Barskog ljetopisa“, poručuju iz festivalskog tima.

„Bez portfelja“ je bolna komedija u kojoj se tretiraju ljudi koji su iznad ili ispod jedne linije u životu društva. Samo inicijalno naslonjena na Nušićevu „Ministarku“, kroz prizmu iznenadnog dobijanja vlasti, ličnih ambicija i potreba, predstava vrlo jasno progovara o svima nama, sada i ovdje, o tome kakvi smo i kakvi ne bi trebalo da postanemo, piše u saopštenju.

„Svjesno smo, kada smo ušli u rad na ovom komadu, negdje locirali Nušića u njegovo vrijeme, u njegove mentalitetske okolnosti, ali to ipak nije ova zemlja danas, ni ovaj mentalitet. Na kraju krajeva, vrijeme Karađorđevića i ovo danas nije isto, iako uvijek postoje zajednički imenitelji političke bestijalnosti u svim sistemima“, rekao je Stevan Koprivica.

Prema njegovim riječima, slično junacima ovog komada, ne postoji ništa strašnije od čovjeka po sredini kome se desi vlast.

“Nismo targetirali na neki satiričan način fenomen vlasti nego šta se dešava sada i koje su to patološke deformacije i malformacije koje živimo, a dominanta su ovog društva. Kao piscu i kao direktoru pozorišta puno mi je srce poslije ovakvog prijema barske publike. Ovo kako je publika reagovala je dokaz da smo bili u pravu“, istakao je Koprivica, navodi se u saopštenju.

Iako u prethodnim angažmanima nije bio naklonjen ovoj vrsti pozorišnog promišljanja, Koprivica je kazao kako ga je rad na ovom projektu demantovao po više osnova, ističući činjenicu da se čak svjesno išlo ka nekom ataku, provokaciji i subverziji prema publici.

„I te kako može da se progovori na jedan način umjetničke nadgradnje koji je upravo pokušaj da se napravi korak više ka katarzi. Svrha pozorišta je katarza. Ne samo misao da prepoznajemo sve majmunluke u kojima živimo, već i komedija i tragedija imaju svjestan zadatak da se kod publike dogodi neka vrsta pročišćenja“, rekao je Koprivica nakon premijere.

Reditelj Branislav Mićunović je i tvorac idejnog koncepta predstave. Prema njegovim riječima, pozorište nije u poziciji da propušta teme društveno-političkih događanja koje nas okružuju.

„Taj angažovani teatar u kome ima politike i kritike, ne samo vlasti, nego i pohlepe i svake vrste zla, nešto je na šta se ne možete oglušiti ni kada sjedite u kafani, a kamoli kada izlazite pred publiku. Morate da izađete sa savješću u odnosu na ono čime se bavite i ono kako živite. Ova predstava je imala ambiciju da probudi savjest, da probudi našu poziciju, da je osvjestimo, i da sa ove predstave izađemo neravnodušni“, kazao je Mićunović.

Dušan Kovačević, umjetnički direktor Gradskog pozorišta Podgorica, koji ujedno i igra u komadu, ističe da je jedna ovakva priča o ljudima sa ogromnim ambicijama, sigurnostima bez utemeljenja i dobijanja važnih pozicija nezasluženo i neosnovano, bila cilj i na tragu repertoarske politike Gradskog pozorišta.

“Ne možemo se oduprijeti svakodnevici i činjenici da su kod nas političari najveće zvijezde, da se uopšteno o politici priča najviše. U ovom vremenu u kom živimo, sa svim ljudima koji su dio nas, pa i čak mi sami, moramo, kroz ovakve komade i poruke koje smo dali, preispitati sebe, da li mi zaslužujemo da budemo bolji, da li treba da budemo bolji“, kazao je Kovačević.

U predstavi, pored Kovačevića, igraju: Dubravka Drakić, Simo Trebješanin, Ivana Mrvaljević, Jelena Nenezić Rakočević, Miloš Pejović, Omar Bajramspahić, Ivona Čović Jaćimović i Vahidin Prelić.

Dramaturgiju potpisuje Dragana Tripković, za scenografiju je zadužen Marko Petrović Njegoš, a kostimi su djelo Line Leković. Asistentkinja režije je Branka Knežević.

Prvo reprizno igranje zakazano je za večeras na Ljetnjoj pozornici Doma kulture, od 21.30 časova.

Pred podgoričkom publikom predstava će premijerno biti izvedena 22. septembra u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR