10 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 14°

Srijeda

01.05.

17° / 14°

Četvrtak

02.05.

16° / 12°

Petak

03.05.

17° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vlaović sa ambasadorom Turske: Njegujemo multikulturalni sklad po kojem smo i prepoznati

Izvor: Ministarstvo kulture i medija

Kultura

Comments 0

Vlaović sa ambasadorom Turske: Njegujemo multikulturalni sklad po kojem smo i prepoznati

Autor: Antena M

  • Viber

Povezivanje turske i crnogorske kulture i iskorišćavanje bogatstva i potencijala koje one imaju jača veze između naroda Turske i Crne Gore i uspostavlja multikulturalni sklad kroz dijalog i toleranciju.

To je poručila ministarka kulture i medija, Maša Vlaović, na sastanku sa ambasadorom Turske u Crnoj Gori, Barišom Kalkavanom. 

Vlaović je kazala da će u narednom periodu intenzivirati jačanje saradnje sa kulturnim centrom Instituta Junus Emre, koji je 2014. godine otvoren u Podgorici, kroz organizaciju zajedničkih događaja u cilju promocije crnogorske i turske kulture, saopšteno je iz Ministarstva. 

Na sastanku je usaglašeno da treba razmatrati i mogućnosti stipendiranja kadra koji se obrazuje na umjetničkim akademijama, kao i na studijskom programu za konzervaciju i restauraciju u okviru FLU.

Ministarka Vlaović je kazala da veliki potencijal vidi i u saradnji u oblasti kreativnih industrija, sa posebnim akcentom na kreativne habove sa rezidencijama i predstavila već uspostavljene habove u Kotoru i Baru, kao i rezidencijalni prostor za pisce u Kući Pekića u Šavniku.

Kako se navodi, dogovoren je nastavak saradnje shodno Sporazumu između Vlade Crne Gore i Turske o saradnji u oblasti kulture, koji je potpisan 2019. godine, a posebno je stavljen akcenat na istorijske i kulturne veze između Turske i Crne Gore koje datiraju još iz XIV vijeka, a koje se temelje na zajedničkoj bogatoj kulturnoj istoriji.

Ministarstvo kulture i medija je u prethodnom periodu putem konkursa za sufinansiranje projekata od značaja iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva finansijski podržavalo projekte koji za cilj imaju prezentaciju crnogorske kulture i umjetnosti u Turskoj i obrnuto, dodaju iz ovog resora. 

"Govoreći o oblasti kulturne baštine, usaglašeno je da treba raditi na podsticanju saradnje srodnih ustanova dvije države u oblasti nematerijalnog nasljeđa, posebno u dijelu zajedničkog nasljeđa, najprije putem uspostavljanja saradnje u oblasti konzervatorske, muzejske, bibliotečke, kinotečke i arhivske djelatnosti, u formi pojedinačnih projekata prezentacije i popularizacije kulturne baštine dvije države, po principu razmjene, održavanja radionica, zajedničkih istraživanja i drugih programa, projekata i aktivnosti.

Podsjećamo da je turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju do danas u saradnji sa crnogorskim institucijama restaurirala i uredila mnoge značajne objekte koji predstavljaju zajedničko kulturno naslijeđe, kao npr. Osmanagića džamiju i Sahat kulu u Podgorici, Nizamsku džamiju i šehidsko mezarje u Tuzima, Husein Pašinu džamiju u Pljevljima, džamiju Selimiju i kulturni centar u Baru", navodi se u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR