11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Objavljena zbirka nagrađivanih priča Tijane Rakočević

Kultura

Tag Gallery
Comments 0

Objavljena zbirka nagrađivanih priča Tijane Rakočević

Autor: Antena M

  • Viber

„Intimus“ ‒ nova knjiga crnogorske autorke Tijane Rakočević ‒ objavljena je u izdanju Izdavačke kuće „Fokalizator“. Riječ je o zbirci kojom je obuhvaćeno petnaest priča (podijeljenih u četiri cjeline), nagrađivanih na različitim konkursima u regionu i inostranstvu (između ostalih, priča „Rodi me“, koja tematizuje akušersko nasilje na Balkanu, zauzela je drugo mjesto na prestižnom evropskom takmičenju „A Sea of Words“ u organizaciji Evropskog instituta za Mediteran ‒ Barselona).

Autorka pogovora, prevoditeljka i književna kritičarka Dragana Erjavšek, zapisala je da je riječ o najboljoj i najjezgrovitijoj prozi objavljenoj posljednjih godina u Crnoj Gori, ističući da je sačinjena od „sitnopoteznih zapažanja i duboko promišljenih situacija u kojima se ne bismo snašli da autorka za nas ne iscrtava mapu“.

„Tijana Rakočević piše kao da je svaki dan jedno slovo, ubjedljivo i gusto,neodvojivo od drhtaja, kao da čitaoca sve vrijeme, vrhom šestara, ubada i podsjeća da se ne smije opustiti. Ona i ne piše, već kreira paralelne stvarnosti za one manje srećne (u okviru konteksta), koji iz svog mraka nikad nisu ukoračili u tuđi. Ona postaje Louise Glück umjesto Louise Glück, posljednji Johnatanov dah ili travka sijena prvo u ustima jedne koze, a zatim u ustima jedne žene; ako tako treba ‒ duvan među prstima, samo da čitaocu ne dopusti izlazak“, naglašava Erjavšek.

Tijana Rakočević, pjesnikinja, esejistkinja, prozna i dramska spisateljica, rođena je 1994. godine u Podgorici. Doktorantkinja je Filološkog fakulteta u Nikšiću. Objavila je zbirku poezije Sve blistavi kvanti, a nakon zbirke priča Intimus, u pripremi je i dramski komad Admiral. Njeni radovi – eseji, prikazi, pjesme i priče, prevedeni na nekoliko svjetskih jezika ili u originalu – mogu se naći u domaćoj i međunarodnoj književnoj periodici. Crnogorsko narodno pozorište dodijelilo joj je najznačajniju bijenalnu nagradu za dramski tekst u Crnoj Gori (2022). Dobitnica je i nagrade za najbolju kratku priču u Crnoj Gori za 2019. godinu, u organizaciji Podgorica art festivala, Nagrade Ministarstva kulture za najbolju kratku priču prijavljenu za IPA projekat HAMLET (Interreg IPA prekogranični program saradnje Italija ‒ Albanija ‒ Crna Gora) i prve nagrade na konkursu Instituta »Goethe« iz Zagreba za najbolju pjesmu na temu pitke vode (2021). Autorka je najbolje bihorske priče (2020) i najbolje queer priče regiona (2021). Članica je Crnogorskog PEN centra.

Knjiga „Intimus“ objavljena je kao četvrta knjiga u ediciji „Savremena crnogorska pripovijetka“ Izdavačke kuće Fokalizator, a potpisuju je, u ime glavnoga i odgovornog urednika, prof. dr Vladimir Vojinović, u ime urednice izdanja mr Sanja Vojinović, te lektorka mr Slavica Đurović. Ilustracija na korici je autorski rad Irene Milačić, a dizajn i prelom obavio je Milutin Marković. Knjigu je moguće kupiti u Book Caffeu u Podgorici i širom Crne Gore ‒ u knjižarama Narodne knjige.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR