16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sedmi međunarodni književni festival “LiTeritorija” okupiće stvaraoce iz pet zemalja

Izvor: Antena M

Kultura

Comments 0

Sedmi međunarodni književni festival “LiTeritorija” okupiće stvaraoce iz pet zemalja

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

 Sedmo izdanje LiTeritorije, regionalnog književnog festivala KIC-a „Budo Tomović“, održaće se od 24. do 26. maja 2023. godine, najavljeno je iz KIC-a. Ovogodišnja manifestacija, pod nazivom ”Poezija u pokretu“ okupiće pjesnike iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Austrije i Švajcarske.  Riječ je o nastavku projekta Kuće poezije i Berlinskog festivala poezije VERSschmuggel/Krijumčarenje stihova u kojem je KIC ”Budo Tomović” bio partner iz Crne Gore. U okviru projekta pjesnici koji pišu na njemačkom jeziku i na B/H/C/S jeziku, su u parovima, međusobno prevodili stihove na svoj jezik. To je omogućeno uz posredovanje tumača i unaprijed pripremljenih „grubih” prevoda, da u timovima po troje, „švercuju” (schmuggel) svoje stihove, stilske kontekste i kulturološke konotacije preko granica jezika.

Kao i ranijih godina, programi su dijaloški. U okviru prve dvije večeri biće održan razgovor sa piscima Alenom Brlekom, Štefanom Šmicerom, Mašom Seničić i Nikolom Ćorcem (24.05), Sašom Garcetijem, Bojanom Vasićem, Janom Radičević i Franciskom Fiksl (25.05), a treće večeri biće predstavljena višejezična antologija, u nizu čitanja zastupljenih autora, uz simultani prevod. Moderator programa biće književni kritičar Vladimir Arsenić. Ovi programi održavaće se u sali DODEST, od 20 sati.

Na ovogodišnjoj LTteritoriji, sva tri dana, prevoditeljka Elvira Veselinović vodiće prevodilačke radionice sa grupom studenata Studijskog programa za njemački jezik i književnost Filološkog fakulteta u Nikšiću. 

Festival su ove godine podržali Ambasada Austrije u Crnoj Gori i švajcarski program za kulturu Pro Helvetia.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR