28 °

max 31 ° / min 20 °

Četvrtak

25.07.

31° / 20°

Petak

26.07.

33° / 19°

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 24°

Ponedjeljak

29.07.

37° / 25°

Utorak

30.07.

37° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vlada imenovala žiri za Njegoševu nagradu

Kultura

Comments 0

Vlada imenovala žiri za Njegoševu nagradu

Autor: Antena M

  • Viber


Nedžad Ibrahimović (Bosna i Hercegovina), Amelija Ličeva (Bugarska), Kalina Maleska (Sjeverna Makedonija), Andrej Blatnik (Slovenija), Saša Ćirić (Srbija), Olja Savičević-Ivančević (Hrvatska) i Balša Brković (Crna Gora) biće u žiriju za dodjelu Njegoševe nagrade. To je odlučeno na današnjoj sjednici Vlade Crne Gore.

Njegoševa nagrada, ustanovljena povodom 150 godina od rođenja Petra II Petrovića, prvi put je dodijeljena u oktobru 1963. godine književniku Mihailu Laliću za roman „Lelejska gora“.

Iako je dodjeljivanja bijenalno, nagrada se po Zakonu o državnim nagradama iz aprila 2019. dodjeljuje svake četvrte godine za životno djelo, odnosno za ukupan stvaralački opus, književniku koji stvara na nekom od južnoslovenskih jezika: bosanskom, bugarskom, makedonskom, slovenačkom, srpskom, hrvatskom i crnogorskom, čija djela predstavljaju izuzetno značajan doprinos južnoslovenskim književnostima, javno su valorizovana i prepoznata kao trajna vrijednost države iz koje dolazi.

Njegoševu nagradu dodjeljuje međunarodni žiri koji imenuje Vlada iz reda istaknutih književnih stvaralaca ili naučnih radnika iz oblasti književnosti. U žiri za dodjelu Njegoševe nagrade imenuju se po jedan član iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Odluke i dokumentacija o dodjeli Njegoševe nagrade, primjerak djela u izdanju za koje je dodijeljena nagrada, kao i određeni broj primjeraka djela iz edicije „Njegoševa nagrada“, čuvaju se u Biljardi na Cetinju. Ime dobitnika Njegoševe nagrade ispisuje se na počasnoj ploči u Biljardi.

Njegoševa nagrada je posljednji put dodijeljena 2019. književniku Jovici Aćinu.

Ovo priznanje dobitniku uručuje predsjednik Crne Gore na Cetinju, na dan Njegoševog rođenja, 13. novembra.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR