22 °

max 22 ° / min 15 °

Četvrtak

24.10.

22° / 15°

Petak

25.10.

21° / 16°

Subota

26.10.

22° / 16°

Nedjelja

27.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

28.10.

21° / 15°

Utorak

29.10.

24° / 15°

Srijeda

30.10.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Makadam: Četiri i po decenije posvećenosti muzici

Izvor: Glavni grad

Kultura

Tag VideoTag Gallery
Comments 0

Makadam: Četiri i po decenije posvećenosti muzici

Autor: Antena M

  • Viber

Koncertom na Trgu nezavisnosti u Podgorici grupa Makadam je večeras sa prijateljima i stanovnicima glavnog grada proslavila 45-ti rođendan.

Najpoznatiji crnogorski vokalno-instrumentalni sastav, čiji su hitovi minulih decenija bili na vrhu top liste u bivšoj Jugoslaviji, odavno je postao muzička institucija u Crnoj Gori.  

Podsjetimo, grupa Makadam osnovana je 1978. u Titogradu. Prvu postavku činili su Mirsad Serhatlić, Miodrag Radonjić, Savino Batanov, Zlatko Zakrajšek i Josip Kestner. Prva crnogorska pop-rok ploča, koja je nosila ime grupe, snimljena je u studiju u Splitu, a izdata u PGP RTB. Na tom albumu našle su se kompozicije posvećene Titogradu, Josipu Brozu Titu, kao i katastrofalnom zemljotresu koji je 1979. pogodio Crnu Goru. 

Kompozicijom “Balerina” nastupili su na takmičenju za predstavnika tadašnje Jugoslavije na Evroviziji, osvojivši treće mjesto, nakon čega je pjesma postala mega hit u regionu, a i do danas se održala na evergrin top listama.  

Gordana Ivandić Makadamu se pridružila nakon kratkotrajne saradnje sa Hejzl En Pirs i brzo postala miljenica crnogorske publike. Pojačani njenim vokalom koji je odgovarao njihovom senzibilitetu, grupa Makadam učestvovala je na svim crnogorskim i regionalnim pop-rok festivalima, na kojima su osvojili brojne nagrade i priznanja. 

Drugi album koji je štampao PGP RTB naslovljen je jednim od velikih hitova “Da mi je znati”. Na njemu će se naći i ostali hitovi kojima je grupa obogatila crnogorsku muzičku scenu: “Svani zoro”, “Zrno prašine”, “Medene noći”… 

Nakon dugogodišnje saradnje Gordana Ivandić vraća se u Sarajevo, svoj rodni grad, i nastavlja karijeru kao muzički urednik a bend nastavlja sa radom nekim drugim ritmom, ali i dalje uspješno i plodonosno. 

Makadam je kao krunu četrdesetpetogodišnjeg stvaralaštva odlučio da pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, svojim sugrađanima pokloni koncert dostojan svog jubileja, dijeleći scenu sa dugogodišnjim prijateljima i kolegama koji su se našli na njihovom putu do uspjeha.

Ni jaka kiša koja je padala u Podgorici nije omela slavlje Makadama i prijatelja. 

Izvor: Glavni grad

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR