17 °

max 19 ° / min 15 °

Četvrtak

02.05.

19° / 15°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

18° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 13°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Humanitarna misija Ane Rucner u CG: Na Jamajci našla svoj mir, u Kini je robot sa emocijama

Izvor: Instagram/Ana Rucner

Kultura

Tag Gallery
Comments 0

Humanitarna misija Ane Rucner u CG: Na Jamajci našla svoj mir, u Kini je robot sa emocijama

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Hrvatska umjetnica, virtuoz na violončelu Ana Rucner koja svoju uspješnu karijeru na ex-Yu prostorima, polako ali vrlo sigurno proširuje na azijsko tržište, prepoznata je i kao žena velikog srca koja, kad je to potrebno, uvijek da svoj doprinos i kao volonter i kao umjetnik brojnim humanitarnim organizacijama kako u Hrvatskoj tako i širom regiona.

Ana je ovih dana boravila u Podgorici, zbog podrške prvom humanitarnom "Balu u šarenim čarapama" kojim se obilježava 21. mart, Dan osoba sa Daunovim sindronom. Ova izuzetna umjetnica rado se odazvala pozivu za učešće na Balu, čiji je inicijator i organizator Podgoričanka Sara Bero, samohrana majka tri djevojčice.

Da podsjetimo: Sara je sa 20 godina rodila bliznakinje sa Daunovim sindronom, i tada je ona kao žena i majka krenula u životnu borbu sa svojim djevojčicama Irmom i Ildom. Sara je inače vrlo aktivna na društvenim mrežama i veliki je humanitarista.

Sara Bero je 2018 osnovala je „Ljubav za ljubav“, prvo udruženje za djecu i omladinu sa Daunovim sindronom. Do sada su uradili velike regionalne projekte, i prvi počeli da obilježavaju 21. mart kao Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindronom. Ove godine, 21. mart osmišljen je po novom konceptu, kako bi naša djeca u Crnoj Gori prvi put imala Bal sa šarenim čarapama.

Bal u Hotelu Hilton, je bio prilika da ova djeca sa anđeoskim dušama uzivaju u sjajnim muzičkim izvedbama kako Danijela Alibabića, tako i izvrsne Ane Rucner koja je Sarinu ideju da bude dio ovog projekta maksimalno podržala.

U intervjuu za Antenu M Ana kaže da je počašćena učešćem na Balu ali i da treba ukazivati što više na ovaj problem, koji zapravo i nije problem.

"Nikada u tim bićima, tim divnim ljudima nisam prepoznala ni trunku zlobe, to su tako ljubavna bića, topla, toliko možemo od njih naučiti, i apsolutno ih mogu podržati barem koncertom za njih, to je najmanje što mogu“, kaže Ana za Antenu M.

Antena M: Prepoznati ste kao veliki humanitarac, održali ste nebrojeno mnogo koncerata u dobrotvorne svrhe. Da li i se i Vaše kolege bave sličnom misijom?

Ana Rucner: Vjerujem da da. Iskreno, svaki muzičar ne bi bio muzičar da nije topao čovjek. Ja sam uvjerena u one ljude koje znam iz svijeta šou biznisa, da jako puno pomažu, kad god je moguće, uključe se u neku akciju.

Kad me pitaju da li sam sudjelovala u nekom humaitarnom koncertu, znam vrlo često naglasiti da to ne podrazumijeva samo moje, već besplatno učešće svih onih koji se bave organizacijom jednog humanitarnog projekta. Jedno tako koncerti dobijaju svoj smisao. I jedino tako možemo pomoći tim divnim ljudima. Meni je Bog dao talenat, a to je muzika, od koje mogu lijepo živjeti i pomagati drugima.

Foto:Boris Šekularac

Desi se ponekad da ne radim koncert, ali svoj prethodni honorar doniram ljudima kojima je neophodan. Ponekad se i slikam, ne zato što je meni to neophodno, već čisto da osvijestimo ljude kako bi krenuli istim putem.

I zato ja mogu trajati, jer je dio mene je u obavezi da dajem novac ljudima kojima je potreban. Da nema toga, ja bih se raspala.

Ako daješ, onda i dobijaš. Ali bez računice. To je danas kao i novac koji ide u krug. Kad bismo prestali gledati novac kao požudu, svi bismo imali viška. Ali dobro, to je svijet u kojem živimo, iskvaren je. Treba ostati neiskvaren, koliko je moguće, i apsolutno ono što si dobio od Boga, treba davati dalje, jer zato si ga dobio.Ako je to moj glas, onda ću da dati i biti srećna zbog toga.

AntenaM: Prepoznati se kao umjetnica koja sebe maksimalno daje na sceni, ni brojni nastupi ne mogu da izazovu umor na Aninom licu. Kako se rekreirate, kakvi su Vaši dani za odmor?

ANA RUCNER : Odgovor je vrlo jednostavan: Ja sam istinski vjernik, vjerujem u živoga Boga i Isusa Hrista. Ja se toga ne stidim. I kad to govorim, ne govorim da bih bila veliki vjernik, ja sam samo iskreni vjernik. Tako da sva ta energija koja prolazi kroz mene zapravo je Božija snaga.
Osim toga, priuštila sam sebi godišnji odmor na Jamajci, od tri sedmice, što je, moramo priznati, u ovo vrijeme itekako veliki luksuz. Tamo sam radila i odmarala, a boravak tamo bio mi je neophodan kako bih se vratila potpuno spremna za nove koncerte. Na Jamajci sam dobila ono što mi je prijeko bilo potrebno, a to je mir, kojeg tamo ima koliko želite. Ja inače ne boravim u hotelima. To nije ni moj način života, niti moj luksuz, i ne bih na tako nešto potrošila novac, kad se može uložiti i mnogo pametnije stvari. Prijatelja imam svuda po svijetu pa se mijenjamo, idemo jedni kod drugih.Tako je bilo i sa Jamajkom.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели 𝗔𝗡𝗔 𝗥𝗨𝗖𝗡𝗘𝗥 🎻 (@anarucner)

ANTENA M: Jamajka Vam je bila još jedna dobra inspiracija nakon Kine da snimite novi spot? Ostvarili ste saradnju sa vrhunskim muzičarima, započeli pripreme za snimanje novog nesvakidašnjeg albuma?

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели 𝗔𝗡𝗔 𝗥𝗨𝗖𝗡𝗘𝗥 🎻 (@anarucner)

ANA RUCNER: Jamajka je jedan od mojih domova koje mnogo volim. To je jedna od destinacija kojoj se uvijek vraćam. Imam nekoliko violončela. Imam prijatelja Keza, umjetnika koji se bavi air brush tehnikom, živi i radi na Istri. Moje novo violončelo možda bi i danas bilo neraspakovano da ovaj čovjek istančanog ukusa nije radio sve ono kako sam ja zamislila. Moje čelo je dobilo vesele drečave boje uz ugraviranu rečenicu "One love" koja označava Jamajku, i Bob Marlija, koji je promijenio muzički svijet na Jamajci. Ponijela sam novi novi šareni violončelo kako bih vježbala na odmoru, a onda je krenula ideja da snimimo spot.

Spot je sniman je mobilnim telefonom za 8 mart, u njemu možete vidjeti kako se veselim sa svojim egzotičnim frendicama Jamajkama.

Rad i studio legendarnog Boba Marlija je nešto što se ne zaboravlja. Moj Marko i ja upoznali smo eminentne muzičare sa tog podneblja i gotovo nestvarno nam je bilo svo to muziciranje u prostoru jednog vanvremenskog umjetnika kao što je bio Marli. Marli je rano preminuo, nažalost, a studio sa kompletnim imanjem kupio je izvjesni gospodin Ričard Sinklar, vrlo cijenjeni producent koga smo Marko i ja upoznali prije dvije godine. Jamajka nam je ponudila nezaboravne trenutke u prostoru jednog velikana muzike... A ti trenuci su nam dali ideju da radimo na novom REGE albumu. Snimanje će biti nastavljeno mojim i Markovim novim odlaskom na Jamajku.

ANTENA M: Koncerti u regiji Vama su jedna slatka obaveza kojoj se iznova radujete. I u CG imate sjajne saradnike – menadžere koji Vas prate od početka vaše karijere, koji su na neki način zaslužni zašto nas s vremena na vrijeme počastite umjetničkim nastupom.

ANA RUCNER: Milan Stupar je menadžer koga ja znam od svoje 18 godine. Radili smo zajedno prve gaže. I radićemo koncerte, jer je on čovjek od velikog iskustva. On posjeduje jednu veoma rijetku ljudsku osobinu, on je čovjek od riječi. Sve što obeća on i ispuni. Znači, moram pitati ovako javno Stupar, kad ćeš mi organizovati koncert u Crnoj Gori?

Iskreno, moram priznati da sam sad više fokusirana na azijsko tržište, u stalnom sam kontaktu sa njihovim menadžmentom. Početkom maja idem u Kinu, ostajem mjesec dana, radiću non – stop, zapravo ja se tada pretvaram u robota, ali u robota sa emocijama. U međuvremenu, želim da se posvetim svom sinu Darijanu i objavim prvi autorski CD koji je radio Zlatko Timotić Zlaja. Pored poznatih pjesama Bijeli anđeo, tu je prepjev pjesme Mire Škorić "Strah od ljubav", fenomenalna "Esma sa Trubačima" Elvisa Bajramovića i pjesma "Osam". Album je jako zanimljiv jer je u pjesmama opjevan cijeli Balkan. Vokalan je, instrumentalan je komercijalan je i zapravo je jedna vesela plesna priča, a ima i dosta emocija. A to je moj prvi takav album koji sam radila mimo klasika Bramsa, Mocarta Baha, moj je izvorno, ima i makedonskih ritmova, narodnih kola, jako je zanimljiv i uskoro će biti objavljen. Do ljeta najkasnije.

Ana sa ponosom ističe i dio svog crnogorskog porijekla - njen djed sa majčine strane je porijeklom iz Kuča. Prezivao se Vujošević i preminuo je veoma mlad. Ali, zapamtila je po slikama koje ima da je bio veoma lijep i šarmantan muškarac.

Takva je Ana Rucner

Žena emocija i energije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR