16 °

max 23 ° / min 14 °

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

20° / 13°

Petak

03.05.

14° / 10°

Subota

04.05.

18° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izložba „Putovanje“ Branka Mrdaka u Modernoj galeriji

Izvor: JU Muzeji i galerije Podgorice

Kultura

Comments 0

Izložba „Putovanje“ Branka Mrdaka u Modernoj galeriji

Autor: Antena M

  • Viber

Izložba „Putovanje“ akademskog likovnog umjetnika Branka Mrdaka biće otvorena u srijedu, 3. aprila 2024. godine u 20h u Modernoj galeriji, JU Muzeji i galerije Podgorice.

Branko Mrdak rođen je u Titogradu 1977. godine. Srednju umjetničku školu „Petar Lubarda“ završio je 1996, a Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju u klasi profesora Nikole Gvozdenovića 2000. godine. Član je ULUCG od 2001. godine.

Iste godine upisao je postdiplomske studije na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beogradu u klasi profesora Slobodana Đuričkovića, koje je završio 2005. godine. Radi kao nastavnik u Srednjoj likovnoj školi „Petar Lubarda“ od 2000. godine. Imao je više samostalnih izložbi, a učesnik je i brojnih kolektivnih predstavljanja crnogorskih umjetnika.

Izložbu će otvoriti rukovoditeljka Galerijskog sektora JU Muzeji i galerije Podgorice, istoričarka umjetnosti Petrica Duletić.

U uvodnom tekstu kataloga Duletić je, između ostalog, zapisala:

„U borbi za sliku kao samostalni entitet i čistu vizuelnu senzaciju, Branko Mrdak prihvata jezik apstraktne umjetnosti i s one strane svakog realizma, dugo i strpljivo, elaborira slojevito islikanu površinu. Dematerijalizacijom motiva i materijalizacijom postupka apstrahuje predmetnost do svođenja sadržaja slike na čisto plastične kvalitete površine i boja. Vizija se duboko utiskuje u slikarsku materiju, miješa se s njom, stiče svoju vitalnost kao viđenje u psihološkom tkivu subjekta ili trag u fizičkoj građi objekta. Prostor slike pretvara u kolorističke planove u kojima bojene površine svojom hromatskom gustinom utiču jedna na drugu po određenim zakonima suprotnosti i uzajamnog nadopunjavanja. Tako izranjaju slike veoma bliskih karakteristika – od naglašeno vertikalne do horizontalne orijentacije platna, preko slobodno geometrizovane površine upotrebom linearne mreže, bogate kolorističke skale u kojoj preovladava žuta, plava, zelena, smeđa koja „drži“ apstrahovane forme prvog plana. Umjetnik napušta realnost i realne simbole i medijume pa je formula „linija, boja, predmet“, svedena na formulu „linija, boja.“

PR Služba JU Muzeji i galerije Podgorice saopštila je da će izložba trajati do 8. maja. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR