17 °

max 23 ° / min 12 °

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

20° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vujović: Veljko je bio poeta filma kroz čije djelo se ogledao veliki dio naše istorije

Kultura

Comments 0

Vujović: Veljko je bio poeta filma kroz čije djelo se ogledao veliki dio naše istorije

Autor: Antena M

  • Viber

Ministarka kulture i medija, dr Tamara Vujović, uputila je telegram povodom smrti Veljka Bulajića.

„Odlazak Veljka Bulajića ostavlja ogromnu prazninu u svijetu kulture jer se radi o istaknutom stvaraocu jedinstvenog opusa i izuzetne umjetničke snage, rigoroznom interpretatoru životne borbe, inspirisanog najsvjetlijim stranicama jugoslovenskih slobodarskih tradicija. Veljko je bio poeta filma kroz čije djelo se ogledao veliki dio naše istorije, sa svojim dramama, kompleksnostima ovog prostora i mentaliteta.

Od formativnih godina u kojima je bio u kulturnim krugovima nekadašnje zemlje, do priključenja Narodno oslobodilačkom pokretu i antifašistima, angažmana u razvoju podređenih društvenih klasa, puta ubijeđenog evropejca kosmopolitskog opredjeljenja sve do zalaganja na podsticanju vrijednosti demokratskog društva, Bulajić je vodio značajne bitke društvenog razvoja i kulturno-umjetničkog stvaralaštva.

Radi se o velikanu jugoslovenskog kulturnog prostora koji je bio u stanju da dotakne najveće svjetske domete u oblasti filma osvajajući Kan, upisujući jugoslovensku kinematografiju u poduhvate magnitude uporedive jedino sa monumentalnim Kjubrikovim djelima, inspirišući i velikog Pabla Pikasa da od ukupno dva filmska plakata koje je uradio, jedan bude upravo za Veljkovu „Bitku na Neretvi“ u čijoj ekipi su bili gorostasna imena poput Orsona Velsa. Nije zato slučajno da je to najveća i najznačajnija filmska produkcija Jugoslavije kojom je ovaj prostor bio relevantan i prepoznat kao dio svjetske kulturne baštine jedinstvenog kinematografskog rukopisa, pa je i sami Bulajić nosilac UNESCO nagrade, među brojnim prestižnim priznanjima koje je zavrijedio.

Stvaralački raspon obogaćen filmskim nagradama širom svijeta, kao i kandidatura za nagradu Akademije filmske umjetnosti i nauke – Oskar 1970. godine, u kategoriji Najbolji film na stranom jeziku vjerodostojni su prikaz jednog umjetničkog traga u vremenu i besmrtnosti istaknutog artiste koji je svoj život posvetio umjetnosti.

Njegova smrt me veoma žalosti i, dok izražavam njegovom liku i djelu najintenzivnije izraze zahvalnosti države Crne Gore, njegovoj porodici prenosim saučešće svijeta kulture.

Ministarstvo kulture i medija će čuvati umjetnicki genij Veljka Bulajića, promovišući njegovo monumentalno djelo i društveni angažman koji je trajno upisao Crnu Goru u savremeni umjetnički kontekst."

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR