17 °

max 23 ° / min 12 °

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

20° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Institucionalna podrška nezavisnoj kulturnoj sceni da bude konkretnija

Izvor: MKM

Kultura

Comments 0

Institucionalna podrška nezavisnoj kulturnoj sceni da bude konkretnija

Autor: Antena M

  • Viber

Redefinisanjem konkusa treba olakšati rad na nezavisnoj sceni, a institucionalna podrška treba da bude konkretnija, poručeno je na panel diskusiji “Održiva nezavisna scena: Idemo u istom pravcu?“, koju je organizovalo Ministarstvo kulture i medija na Cetinju.

Direktor Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” Luka Radović, poručio je da su kreatori nezavisne scene pokazali da umjetnost uvijek nađe put, da opstaje i dodao da je u tom pozorišu prošlog mjeseca prikazano 16 produkcija nezavisne scene.

“Pozorište je živjelo, publika je zadovoljna i mi kao domaćini smo pokazali širinu i stručnost i dali dobar primjer ostalim pozorištima i Centru za kulturu kako se može pomoći onima koji su kreatori nezavisne scene”, rekao je Radović.

Reditelj, Mirko Radonjić, poručio je da je na nezavisnoj sceni teže raditi i stvarati i da nije dobro ukidanje pristupa civilnom sektoru konkursu za kulturno-umjetničko stvaralaštvo.

“To je i učinilo da se rascjep između toga šta je institucionalna kultura, a šta nezavisna kultura još jače osjeti i to je greška, koja nas skupo košta. Institucija postoji sebe radi, postoji da bi bila održiva, a kreacija uvijek podrazumijeva pristup koji podriva, propituje i koje ne prihvata status kvo. Treba da se otvore konkursi za stvaralaštvo za cvilni sektor, ili da se redefinišu postojeći konkursi koji postoje za nevladin sektor”, objasnio je Radonjić.

Dramaturškinja, Sandra Vujović, pojasnila je da u slučajevima kada izostane institucionalna podrška sve postaje poseban izazov i umjetnici se oslanjaju na svoju maštovitost, sposobnost da se prilagođavaju u hodu i proces taje mjesecima.

“Konzument kulture konzumira ono što mu dajete. Smatram da je odgovornost svih nas zajedno, a na prvom mjestu institucija da promislimo i u tom pravcu, da vidimo šta je to što nudimo u našim centrima za kulturu. Institucionalna podrška bi mogla da bude mnogo konkretnija. Ono što nastane na nezavisnoj sceni treba da dođe do publike i kulturni centri bi trebalo da budu obavezni to da izvedu. Na nezavisnoj sceni nastaju kvalitetni projekti, a publika ostaje uskraćena za kvalitete sadržaje”, jasna je Vujović.

Poručila je da voli da stvara na nezavisnoj sceni, ali bi voljela da je to stvaranje olakšano kako bi kvalitet projekata bio još bolji.

Glumica, Anđelija Rondović, kazala je da je na nezavisnoj sceni 10 godina, da predaje na Fakultetu dramskih umjetnosti i smatra da treba da postoje redovni konkursi da se umjetnici mogu boriti za svoje stvaralaštvo i ideje.

“Meni je drago što sam prepoznata kao neko ko radi za i u NVO. U nezavisnoj produkciji imamo veću slobodu istraživanja, biranja tema koje nas zanimaju, nema cenzure i zbog toga je dobro da se ta nezavisna produkcija nađe u institucijama”, smatra Rondović.

Učesnike panel diskusije “Održiva nezavisna scena: Idemo u istom pravcu?“, koju je organizovalo Ministarstvo kulture i medija na Cetinju, pozdravila je ministarka kulture i medija  Tamara Vujović, a predstavnici MKM učestvovali su u diskusiji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR