20 °

max 25 ° / min 18 °

Ponedjeljak

20.05.

25° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 14°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

24° / 15°

Subota

25.05.

21° / 14°

Nedjelja

26.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Otvoren osmi književni festival “LiTeritorija”

Izvor: KIC Budo Tomović

Kultura

Comments 0

Otvoren osmi književni festival “LiTeritorija”

Autor: Antena M

  • Viber

Trodnevni regionalni književni festival "LiTeritorija" koji se realizuje u okviru redovnog književnog programa KIC-a "Budo Tomović“ otvoren je sinoć u sali Dodest.

Iz godine u godinu tematski drugačija, osma „LiTeritorija” je otvorila novo književno polje i u fokus stavila kratku priču, navode iz KIC-a. 

Simboličnim naslovom "Gdje je priča“ uz relevantne i inspirativne goste sa domaće i regionalne scene, ovogodišnjem izdanjem festivala namjera je da se o kratkoj priči kao specifičnoj književnoj formi, ali i potrebi da se dodatno afirmiše, kaže riječ više iz nove perspektive, navodi se u saopštenju. 

Otvarajući VIII "LiTeritoriju" direktorica KIC-a Aida Batilović, kazala je da se iz godine u godinu na LiTeritoriji pokreću različite književne teme, razgovori i čitanja, afirmiše dobra savremena književnost i približavaju njeni pisci i čitaoci.

"Time se neprekidno širi književna teritorija ovoga festivala, kao i njegov značaj među kulturnim događajima grada. Danas on ima vidljivo mjesto na regionalnoj književnoj festivalskoj sceni i vrlo smo ponosni na to’’, istakla je Batilović.

Kroz dijaloški koncept koji je festival zadržao i ove godine, prve večeri u okviru glavnog programa razgovorali su pisci Željko Janković, Marina Gudelj i Tijana Rakočević, uz moderaciju književnog kritičara Vladimira Arsenića.

Svako od njih je kroz lični pristup i iskustvo pisanja pokušao da odgovori na pitanje statusa kratke priče, ali i približi proces nastajanja sopstvenih priča, kroz ono što ih usmjerava i inspiriše dok stvaraju, navode iz KIC-a. 

Bilo je riječi o pomalo marginalizovanom i potisnutom mjestu koje kratka priča ima u odnosu na ostale žanrove, ali i važnosti postojanja festivala poput "LiTeritorije“ koji treba da osvijetle i skrenu pažnju na teme koje nijesu dominantne na književnoj sceni ili o kojima se vrlo malo govori.

Druge večeri festivala, publika će imati priliku da bude dio relevantnog kritičkog i teorijskog diskursa, kroz razgovore sa piscima: Alenom Begić, Srđanom Gavrilovićem i Nikolom Nikolićem, dok je treća noć "LiTeritorije“ rezervisana za čitanja, gdje će učešće uzeti svi gosti ovogodišnjeg izdanja i za publiku čitati svoje kratke priče.

Sva tri dana, kao dio pratećeg programa festivala, organizuje se radionica pisanja kratke priče koju za grupu studenata i srednjoškolaca vodi pisac Srđan Srdić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR