Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hrvatski film koji govori o zločinu u Štrpcima dobio Zlatnu palmu u Kanu

Izvor: Twiter

Kultura

Comments 5

Hrvatski film koji govori o zločinu u Štrpcima dobio Zlatnu palmu u Kanu

Izvor: klix.ba

Autor: Antena M

  • Viber

Film "Čovjek koji nije mogao šutjeti", redatelja i scenarista Nebojše Slijepčevića, osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film na Filmskom festivalu u Kanu.

Scenario za film, zasnovan na istinitom događaju, napisao je redatelj Nebojša Slijepčević. Uloge u filmu nose Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina.

Zanimljivo je da je producentska ekipa ovog projekta 2022. godine zatražila podršku od Filmskog centra Crne Gore na konkursu za sufinansiranje manjinskih koprodukcija, ali su tada odbijeni.

Radnja filma prati putnički voz koji iz Beograda putuje za Bar. Voz zaustavljaju naoružani pripadnici srpskih paravojnih snaga na maloj stanici u Štrpcima u Bosni i Hercegovini. Dobivši dojavu da u vozu ima muslimanskih putnika, pronašli su njih 19 i pogubili ubrzo nakon što je voz krenuo. Tome je svjedočilo oko 500 putnika, ali niko im se nije usudio suprotstaviti, osim jednog čovjeka: penzionisanog oficira Toma Buzova koji je putovao u posjetu sinu.

U kategoriji za najbolji kratki film za Zlatnu palmu takmičilo se s još 10 naslova iz cijelog svijeta, a u užu selekciju odabran je među njih više od 4200.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Lorena

@Ante kuku onom kome zapad pomaze! Bas su nas usrecili raspadom bivse Juge,u drzavicama ostale bake i deke,mladi bjeze i postaju drzavljani raznih bjelosvjetskih drzava! Usrecili su Libiju,najuredjeniju drzavu svijeta,tako i Siriju,Vijetnam,Irak,Kuvajt,Gazu,Afganistan,Ukrajinu...nema im broja...

Golijan

Sve cestitke na osvojenoj nagradi a istina o velikom coveku Tomi Buzovu koji nije trpeo nepravdu uvek ce ostati zabelezena.

Petar

"Zanimljivo je da je producentska ekipa ovog projekta 2022. godine zatražila podršku od Filmskog centra Crne Gore na konkursu za sufinansiranje manjinskih koprodukcija, ali su tada odbijeni."Da je pameti bilo, mi smo trebali da platimo pravljenje filma ali nista nije slucajno.