16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Čelanović: Nova vlast nesposobna da institucionalizuje CG, ispravićemo i naše i greške koje su činili naši oponenti

Parlamentarni izbori 2023

Comments 0

Čelanović: Nova vlast nesposobna da institucionalizuje CG, ispravićemo i naše i greške koje su činili naši oponenti

Izvor: Analitika

Autor: Antena M

  • Viber

„Duboko sam ubijeđen da će ova, potpuno inovirana lista kandidata za poslanike koalicije Zajedno ostvariti dobar rezultat koji će omogućiti da budemo stožer buduće proevropske Vlade i vratimo Crnu Goru na put koji kao krajnji cilj ima pristupanje Crne Gore EU“, istakao je u razgovoru za Portal Analitika generalni sekretar Socijaldemokrata (SD) i kandidat za poslanika na listi „Zajedno“ Miloš Čelanović.

Čelanović podsjeća da su dugo promišljali o načinu izlaska na predstojeće parlamentarne izbore, ali da su se na kraju odlučili za koaliciju koju, osim njih, čini Demokratska partija socijalista (DPS), Liberalna partija (LP) i Demokratska unija Albanaca (DUA).

„Predsjedničke izbore smo iskoristili (iako nijesmo imali svog kandidata) da podignemo partijsku infrastrukturu, prikupimo potpise podrške i pripremimo partiju za samostalan nastup na izborima. Nakon predsjedničkih izbora počeli smo da radimo na modalitetu izlaska na izbore i nakon mnogo razgovora i pregovora partijski organi su odlučili da je ova koalicija najbolji model“, navodi Čelanović.

Prema njegovim riječima, sinergija među ovim političkim subjektima već postoji kroz dugogodišnju saradnju.

„To se vidi i kroz dosadašnji zajednički rad u kampanji i dobru atmosferu unutar same koalicije“, kaže sagovornik Analitike.

Blokirane sve grane vlasti - fenomen u političkom životu 

Osvrnuvši se na izvještaj Freedom House, Čelanović navodi da svi u Crnoj Gori i van nje vide šta se zapravo dešava.

Pored izvještaja Freedom House tu su, napominje, i dva najgora izvještaja Evropske Komisije od početka pristupnih pregovora. 

„Jednostavno, nova vlast ni u prvom ni u drugom pokušaju nije bila sposobna da institucionalizuje Crnu Goru. Odluke su se donosile, narodski rečeno na o’ruk, a zakoni nijesu imali sistemski karakter već su bili usmjereni na revanšizam i trenutne interese pojedinaca ili pojedinih političkih subjekata koji čine vlast“, ukazuje Čelanović.

U jednom trenutku smo, kako ističe, čak imali blokirane sve tri grane vlasti, što je, prema njegovim riječima, fenomen u političkom životu bilo koje zemlje na svijetu. 

„Dakle, imali smo situaciju da u parlamentu nemamo jasnu parlamentarnu većinu, oborenu Vladu i nefunkcionalan Ustavni sud. U takvom ambijentu teško je i pomisliti da se država i društvo može kretati u pravom smjeru“, napominje Čelanović.

Nakon 11. juna sagovornik Analitike vjeruje da ćemo dobiti stabilnu Vladu okupljenu na onim vrijednostima na kojima je i izgrađena Crna Gora, a to su: multikulturalnost, sekularizam, građansko društvo, ekonomska održivost koje će, kako dodaje, za krajnji rezultat imati Crnu Goru u društvu evropskih naroda.

Završićemo posao koji smo započeli

Čelanović napominje da smo svjedoci da su u protekle tri godine svima bila „puna usta EU“, ali da je u praksi sve to izgledalo drugačije.

„Zakoni su često donošeni bez ikakvih konsultacija sa Evropskom Komisijom. Novousvojeni propisi nijesu bili u skladu sa Ustavom Crne Gore, a kamoli sa propisima EU. Nije slučajno, ponavljam, da imamo dva najgora izvještaja o napretku EK“, izričit je Ćelanović.

Ipak, vjeruje da je uvijek moguće vratiti se na pravi put.

„Mogu vam slobodno obećati da će, ukoliko dobijemo povjerenje građana, posao koji smo započeli biti završen. Sjetimo se da smo do 30. avgusta 2020. imali sva pregovaračka poglavlja otvorena, od kojih su tri bila zatvorena. Najveći problem su bila poglavlja 23 i 24 koja se odnose na pravosudni sistem i temeljna prava. Tu posao nije bio odrađen kako treba“, naglašava Čelanović.

Sada, kako dodaje, imamo potpunu blokadu pregovaračkog procesa, a imali smo, kaže, šansu da po nešto povoljnijim uslovima postanemo članica EU.

„Na našu žalost, a izgleda na sreću konstituenata izvršne vlasti, ta šansa nije iskorišćena. Ipak, vjerujem da će se nakon ovih izbora stvoriti povoljniji ambijent u kome ćemo moći u potpunosti da se posvetimo integracijama“, poručuje Čelanović.

Da bi neko vodio Crnu Goru mora da je voli

Kad su u pitanju postizborne koalicije za SD su, prema riječima Čelanovića, potencijalni politički partneri oni politički subjekti koji Crnu Goru vide kao građansku, sekularnu, antifašističku državu, državu s jasnom vizijom ekonomskog napretka i članicu EU.

Napominje da će nakon 11. juna upravo oni biti stub Vlade koja će raditi na vraćanju Crne Gore njenim vrijednostima. 

„Da bi neko mogao uspješno da vodi Crnu Goru on prije svega (znanja, energije, vizije) mora da je voli. E, upravo sa svima koji je vole ćemo graditi i izgraditi Crnu Goru i ispraviti sve greške koje smo činili dok smo bili vlast. Ispravićemo greške i koje su činili naši politički oponenti, a kojih je odgovorno tvrdim, bilo mnogo više“, podvlači Čelanović.

Period nakon 30. avgusta korak nazad

Komentarišući period nakon 30. avgusta, Čelanović ističe da je to definitivno bio korak nazad za Crnu Goru.

„Smjena vlasti, koja je poželjna u svakom demokratskom društvu, nije iskorišćena na pravi način. Lični i partijski interesi su preovladali u odnosu na državne“, smatra Čelanović.

Oni su, dodaje, unutar koalicije „Zajedno“ svjesni da jesu griješili, kao i gdje su griješili.

„Radili smo i radimo i dalje na otklanjanju svih nedostataka. Vidite reformirane partije, potpuno inoviranu poslaničke liste kao i jedan superioran program. SD je pokazao da ima novu generaciju sposobnih i ostvarenih ljudi koji su spremni da se uhvate ukoštac sa svim gorućim problemima koje tište naše društvo“, ističe Čelanović.

Podsjeća da je SD reformisao partiju ubrzo nakon parlamentarnih izbora 2020, a promjene su se, prema riječima Čelanovića desile na svim nivoima – od opštinskih odbora do vrha partije.

„Moram vam priznati da ni sam nijesam očekivao toliku količinu nove energije i želje za radom. Vidimo i listu kandidata koji predstavljaju SD u koaliciji Zajedno. Mislim da i oni građani koji imaju dijametralno suprotne političke stavove ne mogu naći ni ljudske ni profesionalne zamjerke ovim kandidatima i kandidatkinjama“, poručuje Čelanović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR