12 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crnogorsko obrazovanje zahtijeva hitnu reformu

Parlamentarni izbori 2023

Comments 3

Crnogorsko obrazovanje zahtijeva hitnu reformu

Autor: Antena M

  • Viber

Primjer dobrog obrazovanja je finski model, i kao takav  jedan od najboljih,koji učenicima pruža personalizovana, interdisciplinarna znanja primjenjva u svim krajevima svijeta, navodi se u saopštenju Nade Marstijepović Đurđić, kandidatkinje za poslanika sa liste Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru!

To je determinisano u šest principa:

Priprema učenika za uspjeh u nepoznatoj budućnosti kroz usvajanje vještina poput kreativnosti,timskog rada i kritičkog razmišljanja kroz nastavu iz različitih predmeta.

Davanje širokog smisla učenju kroz povezivanje znanja iz različitih predmeta sa ciljevima održivog razvoja, kako mogu iz učionice da primjenjuju znanja u realnom svijetu.

Povezivanje znanja iz različitih predmeta u jednu cjelinu, i nesebično dijele vlastita učenja sa drugarima, nastavnicima i roditeljima.

Usvajanje kompetencije modernog obrazovanja kroz njihovo pretvaranje u praktične kompetencije za učenje koje je primjenljivo u različitim kontekstima.

Učenje koncipirano prema mjeri svakog učenika, omogućava razvoj u skladu sa sopstvenim ritmom. Učeničke želje, potrebe i afiniteti stavljaju se u centar učenja.

Učenici na holistički način pristupaju fizičkom, psihičkom i emocionalnom blagostanju kroz pažljivu integraciju akademskog učenja. Takav pristup pomaže da se učenicima u svakom trenutku, umanji stres i povećaveća potencijal za učenje.

Ovakav model je neophodan crnogorskom obrazovnom sistemu, koji je postao toliko urušen da predstavlja prioritet svake budeće vlasti, jer obrazovanje i vaspitanje budućih generacija nemaju cijenu.

Kultura obrazovanja baštini ozbiljne  vrijednosti poput multikulturalizma, sekularizma , koje kao vaspitne komponente  stvaraju sve pretpostavke za očuvanjem vrijednosti koje baštine svi narodi i narodnosti u Crnoj Gori.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Nastavnik

Ne možemo samo citirati finski model. Do njega nam treba makar 50 godina. Pozabavimo se lošim obrazovanjem nastavnika i izborom najboljih, uz veća primanja. Izgradimo 50 novih škola do 2030!

aska

Za par godina smo dosli do toga da nam djaci nisu u stanju ni 20 poena da osvoje na drzavnim takmicenjima. Kada je moj stariji bio osnovac to je bilo nezamislivo,danas je to izgleda neka nova normalnost u ovoj raspustenoj drzavi. Puna podrska za vas

Vuk

A finasirat će ih crkva Srbije jer drùava nema para ni na takmičenje da pošalje dobre djake jer su iskešilali crkvi par miliona eura što država što državna preduzeća...ako sljedrća vlas bude ovakva a oće kako ke krenulo po budjeta ić će za crkvu Srbije...