12 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mugoša: Afirmisati hraniteljstvo u Crnoj Gori

Parlamentarni izbori 2023

Comments 0

Mugoša: Afirmisati hraniteljstvo u Crnoj Gori

Autor: Antena M

  • Viber

Potpredsjednik SD-a Boris Mugoša i kandidat na koalicionoj listi Zajedno govorio je o potrebi afirmisanja hraniteljstva u Crnoj Gori i predstavio mjere koje se odnose na tu problematiku.

Prva mjera, navodi Mugoša, je uvećanje osnovne naknade pružaocima usluge porodičnog smještaja-hraniteljstva sa postojećih 350 na iznos minimalne zarade od 450 eura.

On ukazuje da posebno treba da budemo svjesni činjenice da djeca sa poteškoćama u razvoju teško nalaze udomljenje u hraniteljskim porodicama prije svega zbog predrasuda, stereotipa i nedovoljne edukacije hranitelja, ali i cjelokupne javnosti.

“Neophodno je uložiti dodatne napore u razvoj sistema za ranu identifikaciju i intervenciju, jačanje usluga pomoći i podrške porodicama koje imaju članove sa poteškoćama u razvoju, ali isto tako i raditi intenzivno na razvoju usluge specijalizovanog hraniteljstva, kako bi svako dijete imalo mogućnost da zadovolji svoju potrebu za sigurnim porodičnim okruženjem”, ističe Mugoša. 

Osim toga, ukazuje da je potrebno poraditi na pojednostavljenju samog procesa hraniteljstva.

“I samu stručnu podršku hraniteljskim porodicama je potrebno dići na znatno veći nivo kako bi ista bila intenzivnija, odnosno pružala se u kontinuitetu. U tom smislu, predložili smo formiranje regionalnih centara za obuku hranitelja, koji će biti pored osnovne namjene usmjereni i na jačanje kvaliteta usluga kroz hraniteljstvo”, navodi Mugoša.

“Svako dijete treba porodicu”, zaključuje potpredsjednik SD-a i kandidat na koalicionoj listi Zajedno.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR