11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Podgorica bogatija za dvije kompozicije ulične umjetnosti

Izvor: Foto: Facebook

Podgorica

Tag Gallery
Comments 0

Podgorica bogatija za dvije kompozicije ulične umjetnosti

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Tokom oktobra, Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada realizovao je projekat oslikavanja javnih površina, slijedeći savremene urbane umjetničke prakse, saopšteno je iz Sekretarijata. 

"Još od doba paleolita, istorija bilježi umjetnost u javnom prostoru, od tadašnjih predstava iz pećine Altamira do današnjih murala. Podgorica je danas bogatija za dvije složene kompozicije ulične umjetnosti.

Prva lokacija je amfiteatar u okviru objekta Banja, među Podgoričanima poznatiji kao prostor oko knjižare Karver, koji je oslikan po idejnom rješenju grafičke dizajnerke Hajdane Kostić, a inspirisan radom dvije američke street art umjetnice Jesssie i Kate.

Oslikavanje amfiteatra je uradila umjetnička grupa Kunstler, vizuelne umjetnice koje su sa izuzetnom posvećenošću i tehnikom izvela data rješenja.

S obzirom na to da se u dijelu objekta Banja nalaze institucije kulture (Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore, Muzički centar i Kinoteka, Muzeji i galerije Podgorice), po idejnom rješenju Hajdane Kostić, a inspirisano crnogorskom nematerijalnom baštinom, konkretno tehnikom izrade dobrotske čipke, nastale su razigrane kompozicije –motivi našeg nasljeđa po mostu Žrtava 5.maja, koje je izvela umjetnička grupa Kunstler.

Artističkim intervencijama trudićemo se i dalje da mijenjamo urbanu fizionomiju ovog dijela grada, kako bi i sugrađani počeli da ga doživljavaju kao kreativni kvart", naveli su iz Sekretarijata. 

Na ovaj način, lokalna kultura i kreativnost trebalo bi da postanu dodatna vrijednost, odnosno nematerijalni kvalitet grada, zaključuju u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR