20 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

15° / 10°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

12° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nova aplikacija: Vuković će odgovarati na pitanja Podgoričana

Podgorica

Tag VideoTag Gallery
Comments 0

Nova aplikacija: Vuković će odgovarati na pitanja Podgoričana

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Glavni grad Podgorica uveo je niz novih servisa kojima će se građanima omogućiti direktna komunikacija sa gradskom upravom, brzo i lako prijavljivanje svih problema iz domena nadležnosti gradskih službi i preduzeća, uvid u njihove poreske obaveze i elektronsko privaljivanje istih, saopšteno je iz PG biroa.

Predstavljena  je i aplikacija Moja Podgorica ( trenutno dostupna za korisnike Android platforme, a uskoro će biti dostupna za IOS) preko koje će građanima biti dostupne sve informacije od važnosti, ali i elektronska kupovinu ulaznica za kulturne  događaje u organizaciji Grada.

Šefica Biroa za odnose s medijima Ivona Međedović najavila je novi vid komunikacije gradonačelnika Podgorice sa sugrađanima.

“Naime, svakog poneđeljka građani će na zvaničnoj facebook stranici Glavnog grada moći tokom cijlog dana da postavljaju pitanja gradonačelniku na koja će on u video formatu odgovarati na kraju radne sedmice. Ova praksa dalje će se razrađivati u odnosu na interesovanja građana i oblasti iz kojih su pitanja najčešće postavljena”.

Direktor Centra za informacioni sistem Džemal Lekić  tim povodom je kazao da se digitalizacijom i novim servisima  omogućava jednostavnija i brža razmjena informacija, povećava transparentnosti u radu te otklanjanju administrativne barijere.

“Aplikacija Moja Podgorica je nastala kao rezultat potrebe da se više različitih e-servisa objedini kroz jedinstvenu gradsku aplikaciju, a uz to da se građanima omogućiti direktna komunikacija sa gradskom upravom. Trenutno najpoznatiji elektrosnki servis Grada – Sistem 48, našao se i na aplikaciji Moja Podgorica. Riječ je o servisu koji služi za prijavu problema, a Gradska uprava je u obavezi da u roku od 48 sati obavijesti o statusu problema i o načinu njegovog rješavanja. E-šalter za sada sadrži dva e-servisa, sa tendecijom rasta. Uz pomoć aplikacije Moja Podgorica možete poručiti Izvod iz matičnog registra vjenčanih, tako što ćete unijeti svije podatke i sačekati da ga poštar donese na vašu kućnu adresu. Moj predmet predstavlja e-servis koji omogućava da pratite status podnijetog zahtjeva. Potrebno je samo da prilikom dodavanja novog predmeta unesete PIN i Lozinku koje ćete dobiti prilikom predaje zahtjeva.  Daljom nadogradnjom ovog sistema, omogućiće se elektronsko kretanje predmeta između službenika Glavnog grada, od momenta predaje na arhivi, pa do okončanja. U konačnom će dovesti do administracije bez papira. Istražite Podgoricu: aplikacija nudi jedinstveno iskustvo upoznavanja sa lokacijama od značaja na teritoriji Glavnog grada, uz interaktivnu mapu. Možete pregledati atrakcije, muzeje i kulturne objekte, parkove i izletišta, zdravstvene institucije, biciklističke staze, institucije, a takođe smo omogućili pregled reciklažnih kontejnera koje ugrađuje preduzeće Čistoća, kao i mobilno reciklažno dvorište”, kazao je Lekić.

Dodao je kako je uvedena takozvana Gradska kartica koja predstavlja jedinstveni dokument za identifikaciju prilikom korišćenja usluga koje pruža Glavni grad, ustanove i privredna društva čiji je osnivač. Kartica pmogućava značajane povoljnosti a implementacija počinje od Gradske Biblioteke, a uskoro će biti dostupna i za Gradski saobraćaj. Dovoljno je, tvrdi Lekić, da građanin samo jednom otvori elektronski nalog i postane vlasnik Gradske kartice, da bi mogao da koristi sve usluge iz sistema, bez potrebe za dodatnom registracijom.

“Kao jedan od značajnijih projekata iz domene zaštite životne sredine, na aplikaciji je predstavljeno Moje drvo. Projekat koji je krenuo iz Podgorice, a već bilježi značajne rezultate na međunarodnom nivou. Na stranici se nalazi link koji vodi do prodavnice za preuzimanje aplikacije. Mikro 020 predstavlja projekat Gradskog arhitekte koji ima za cilj da oživi napuštene i zaboravljene prostore koje susrijećemo svakog dana. Ono što daje posebnost ovom projektu jeste učešće građana i društveno odgovornih kompanija prilikom realizacije. Tako će svi zainteresovani moći da se informišu putem ove aplikacije o projektima koji su u planirani, radovi su u toki, ili pregledaju završene projekte. Aplikacija Moja Podgorica nudi mogućnost rezervacije i kupovine karata za Gradsko pozorište, sa tendecijom proširenja i na druge istuticije. Funkioniše potuno jednostavno: izaberete predstavu, termin održavanja, broj karata i nakon odabira sjedišta, pristupate rezervaciji ili plaćanju. Ukoliko platite putem aplikacije, ostvarujete 20% popusta” kaže Lekić.

Sekretarka za kulturu i sport Ana Medigović kazala je da će aplikacija koja je već nekoliko dana u funkciji doprinijeti boljoj promociji cjelokupne kulturne ponude i da će se na taj način povećati posjeta gradskim institucijama kulture a da će građani biti bolje informisani.

“Naši sugrađani su u prilici da online rezervišu i kupuju ulaznice za predstave i druge događaje preko mobilne aplikacije. Ovakav način funkcionisanja predstavlja prekretnicu ne samo za institucije kulture u Glavnom gradu nego i šire. Benefiti same aplikacije su bolja informisanost građana, smanjenje nepotrebnih administrativnih radnji, aplikacija pruža mogućnost pregleda novosti i događaja kao i obavještenja putem notifikacije”, istakla je Medigović.

Direktor Uprave lokalnih javnih prihoda Milan Šupić istakao je kako je u cilju povećanja efektivnosti, transparentnosti, lakoće pristupa kao i brzine odgovora na zahtjeve građana uspostavila jedan u nizu elektronskih servisa.

“Servis omogućava poreskim obveznicima da u svakom momentu izvrše uvid u svoja poreska rješenja kao i uvid u eventualno stanje duga. Omogućeno je i podnošenje sugestija i primjedbi na rješenja. Imajući u vidu broj rješenja koja Uprave lokalnih javnih prihoda  donosi svake godine između 110 i 130 hiljada godišnje kao i vrijeme potrebnoza njihovo uručenje, smatrali smo vrlo korisnim uspostaviti ovakav servis. Ono što još omogućava ovaj elekronski servis je podnošenje prijava poreza na nepokretnosti kao i prijava prireza poreza na dohodak fizičkih lica kada se radi o pravnim licima. Pristup servisu vrši se preko sajta Glavnog grada pod opcijom Moji porezi ili preko poddomena porezi.podgorica.me”, kazao je Šupić.

Na prezentaciji novih servisa navedeno je i da se preko aplikacije Moja Podgorica može pratiti kvaliteta vazduha u Glavnog grada kao i oglasi za posao za teritoriju Podgorice. Najavljeno je da će tokom februara biti redizajniran sajt Glavnog grada.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR