15 °

max 15 ° / min 6 °

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Delegacija Podgorice u Izraelu: Nove tehnologije za efikasnije usluge građanima

Podgorica

Comments 0

Delegacija Podgorice u Izraelu: Nove tehnologije za efikasnije usluge građanima

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Delegacija Podgorice, predvođena pomoćnikom sekretara za održivi razvoj Dragutinom Đekovićem, učestvovala je prethodna dva dana na velikoj Međunarodnoj konferencija lokalnih samouprava i inovacionom sajmu MUNI WORLD 2020 u Tel Avivu, gdje je bila u prilici da se upozna sa najnovijim dostignućima i trendovima u razvoju koncepta „pametan grad”, saopšteno je iz Glavnog grada. 

Na najvećoj konferenciji ove vrste na Bliskom istoku učestvovali su predstavnici preko 90 država svijeta, a akcenat u diskusijama stavljen je na ranjivost koncepta „pametan grad” u odnosu na sajber napade koji mogu postati ozbiljna prijetnja funkcionisanju gradskih službi, navedeno je u saopštenju. 

Tokom konferencije Đeković je imao priliku da se sretne s gradonačelnicima gradova zemlje domaćina, Danske, kao i našeg regiona, s kojima je razgovarao o  inovativnim načinima rješavanja problema s kojima se svakodnevno srijeću lokalne uprave, kao i o tome kako najbolje upotrijebiti nove tehnologije u efikasnijem pružanju usluga građanima.

Osim razgovora sa kolegama koji su imali dugogodišnja iskustva u primjeni koncepta „pametan grad”, delegacija Glavnog grada Podgorice se u direktnim razgovorima sa izraelskim i svjetskim proizvođačima visokih tehnologija upoznala sa posljednjim inovacijama na tom polju kako bi se razmotrila njihova primjenjivost u Crnoj Gori, navedeno je u saopštenju. 

Na konferenciji je, kako je saopšteno, bilo riječi i o urbanom planiranju modernih gradova, za koje je konstatovano da u potpunosti treba da bude zasnovano na principima održivosti sa posebnim naglaskom na sadržaje izmedju stambenih i poslovnih zgrada u cilju podsticanja pune integracije i sinergije u suživotu zajednice.

Predstavljene su najnovije tehnologije snimanja, 3D modeliranja i planiranja čitavih gradova.

"Klimatske promjene i njihov štetan uticaj na gradove posebno je analiziran i naglašene su potrebe što ranijih intervencija u prostoru kako bi se preduprijedili negativni uticaji na zdravlje stanovništva i smanjili sve veći pritisci na javne službe. Navedeni su primjeri Kopenhagena i Singapura gdje je postignuto da na krovovima i fasadama zgrada ima više zelenila nego što bi ga bilo da na tom prostoru nije došlo do gradnje. Kao posebna inovacija u planiranju novih gradova izdvojen je primjer planiranja projekta Berlin TXL. Konferenciju MUNI WORLD tradicionalno organizuje Federacija lokalnih vlasti Izraela, a svake godine joj prisustvuju visoki lokalni službenici kako bi razmijenili najbolje prakse i ekspertizu", navedeno je u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR