14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Biciklističke staze i drvored: Novi izgled saobraćajnica na Zabjelu

Podgorica

Tag Video
Comments 0

Biciklističke staze i drvored: Novi izgled saobraćajnica na Zabjelu

Autor: Antena M

  • Viber

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, sa saradnicima, obišao je danas završene radove na rekonstrukciji ulica Ilije Plamenca i 27. marta na Zabjelu koje su dobile potpuno novi izgled i funkciju.

“Glavni grad je uspješno priveo kraju još jedan važan posao koji je podrazumijevao potpunu rekonstrukciju najznačajnijih saobraćajnica u ovom dijelu grada koje su dobile potpuno novo ruho u dužini od kilometar i sto metara. Ovo je ujedno najzahtjevniji posao ovog tipa na teritoriji Zabjela čija je ukupna vrijednost preko 400.000 eura. Samo posao koji je odradilo gradsko preduzeće Putevi, koji se odnosi na rekonstrukciju kolovoza, izgradnju trotoarske površine i novog biciklističkog koridora sa dva smjera iznosi preko 365.000 eura”, naglasio je Vuković i uputio molbu svim učesnicima u saobraćaju da se ponašaju odgovorno.

“Želim da istaknem da ćemo u cilju dodatne sigurnosti, pogotovo biciklista, u narednih nekoliko dana cijelom dužinom ovih saobraćajnica montirati i zaštitne stubiće i na taj način fizički odvojiti kolovoz od biciklističke staze”, saopštio je gradonačelnik Podgorice.

“Osim toga na ovom potezu naše Zelenilo je zasadilo još jedan drvored na ponos glavnom gradu od 122 lipe, a na samom početku ulice postavljena je nova ograda, u planu je i potpuna rekonstrukcija javne rasvjete u ulicama Ilije Plamenca i 27. marta”, istakao je Vuković i najavio da će tokom naredne sedmice obići novi park iza zgrade Splićanka u čiju je izgradnju gradsko preduzeće Zelenilo uložilo 50.000 eura.

Zabjelo je zahvaljujući saradnji Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice i privrednog društva Putevi dobilo još 200 metara nove ulice, kao i parking sa 109 mjesta, za šta je izdvojeno oko 220.000 eura, a i ta saobraćajnica je oplemenjena novim drvodredom od 60 magnolija.

Gradonačelnik je saopštio i da će na raskrsnici kod Zabjelske vektre biti izgrađen novi kružni tok u cillju veće bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju, a posebno djece koja pohađaju OŠ Oktoih. On je naglasio da će veoma brzo na Zabjelu krenuti i formiranje nove parkovske površine.

„To je nešto što Podgorica čeka dugi niz godina i za te namjene smo u Budžetu opredijeli 100.000 eura. Računam da ćemo projektno rješenje imati do kraja jula mjeseca i nakon toga ćemo polako ući u faznu gradnju parka koji je ambiciozno zamišljen, jer će ukupna vrijednost tog projekta premašiti pola miliona eura“, istakao je Vuković i najavio da će prvo naredno dječije igralište koje će Glavni grad graditi biti na Bulevaru Stanka Dragojevića.

Direktor gradskog preduzeća Putevi d.o.o. Radenko Bulatović podsjetio je da su radovi na rekonstrukciji ulica trajali 22 dana.

“Sanirali smo preko 14.000 m2 asfalta, podigli smo oštećeni asfalt, pripremili podlogu za asfaltiranje, rekonstruisali preko 60 slivničkih rešetaka, uradili završni sloj, iscrtali horizontalnu signalizaciju. Prvobitno je saobraćajnica imala četiri saobraćajne trake, sada ima tri i obostranu biciklističku stazu. Odrađena je i sanacija trotoara, oko 1.000 kvadrata i rekonstruisano 350 metara kvadratnih postojećeg trotoara. Vrijednost investicije Puteva bila je preko 365.000 eura”, istakao je Bulatović.

Direktorica gradskog preduzeća Zelenilo Daca Popović je istakla da privredno društvo na čijem je čelu svakodnevno sprovodi aktivnosti na sadnji drveća, kako novih drvoreda, tako i u blizini dječjih igrališta i na novoformiranim zelenim površinama i parkovima.

“U posljednjih pola godine zasadili smo više od 400 odraslih sadnica. Formirali smo drvorede u Ulici V proleterske brigade, Vuka Karadžića, na Bulevaru Džordža Vašingtona, na Rimskom trgu, Ulici Ibrahima Koristovića, a najznačajniji je drvored platana na Cetinjskom putu gdje smo zasadili 125 odraslih sadnica”, naglasila je Popović.

Ona je saopštila da je drugi po važnosti upravo novoformirani drvored u ulicama Ilije Plamenca i 27. marta duž kojih su posađene 122 sadnice lipe.

“Pažljivo biramo vrste koje sadimo, trudimo se da su prilagođene klimatskim uslovima našeg grada, da su brzorastuće sadnice i da stvaraju veliku krošnju, a obzirom da je naš grad dio globalne kampanje Drveće u gradovima obećali da ćemo u ovoj godini zasaditi 10.000 sadnica”, zaključila je Popović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR