8 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

17° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

25° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Novi park na Zabjelu: Projekat vrijedan 640 000 eura

Podgorica

Tag Gallery
Comments 1

Novi park na Zabjelu: Projekat vrijedan 640 000 eura

Autor: Antena M

  • Viber

Agencija za izgradnju i razvoj Glavnog grada završila je izradu Glavnog projekta parka u Ulici Branka Miljkovića na Zabjelu i u toku je postupak njegove revizije. Projektom je planirana fazna realizacija ove investicije, a projektantska vrijednost svih radova iznosi oko 640.000 eura, saopšteno je iz PG biroa.

"Podsjećamo, prethodno je Glavni grad izašao u susret zahtjevu građana Ulice Branka Miljkovića koji se odnosio na izgradnju parka u ovom dijelu grada i za ove namjene u budžetu za 2020. godinu opredijelio sredstva u iznosu 100.000 eura za izvođenje radova na prvoj fazi ovog projekta. 

Prostor predviđen za uređenje javne površine zahvata 12.123 m2. Bočno su predviđene parking zone upravnog parkiranja uz servisne kvartovske saobraćajnice. Izgradnja ove zelene površine će podići kvalitet stanovanja i pružiti stanarima mogućnost aktivnog korišćenja ovog prostora, poboljšaće se mikroklima lokacije i njene estetske, kao i sanitarno-ekološke karakteristike.

U okviru parka planirani su sljedeći sadržaji: plato sa spomenikom; prostor za dječiju igru; dvije kružne površine od tartana sa spravama; dječja biciklistička kružna staza; kafe; vodena zabava; ograđeni park za pse; prostor za jogu; skejt park (skejt, bicikla, roleri); teren za košarku, odbojku, mali fudbal, rukomet; trim stazu; prostor za šetnju, odmor, relaksacija, kao i biciklističku stazu.

Park je osmišljen u pejzažnom stilu, oivičen stablima i žbunjem koji predstavljaju tampon zonu između parka, ulice i okolnih zgrada. Glavna aleja je orjentisana pravcem sjeveroistok-jugozapad, širine 6-8 metara, planirana na način da njena širina daje mogućnost postavljanja štandova za organizaciju raznih sajmova. Uz glavnu aleju se proteže drvored i povezana je sa svim sadržajima u parku stazama čija je širina 2-4m. Staze u parku zauzimaju 15% ukupne površine.

U centralnoj zoni parka predviđen je plato sa skulpturom, a rješenje skulpture i postamenta biće definisano kroz poseban konkurs Glavnog grada. Sa južne strane spomeničke zone predviđena je fontana čija će konstrukcija omogućiti osvježenje u ljetnim mjesecima. Dvije aktivnije zone parka za stariju djecu i odrasle čine skejt park, kao i teren za košarku, odbojku, rukomet, mali fudbal. Za mlađu djecu do 12 godina, predviđena su dva kružna platoa popločana tartanom, površine od 60-100m2 sa spravama za dječju igru, oko kojih treba je projektovana staza za bicikla ili rolere", piše u saopštenju.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

HN

Lijepo, a mogli bi i uredit ledinu između Delte i Krivog mosta, da ne bude kao ničija.