4 °

max 8 ° / min 1 °

Petak

15.01.

8° / 1°

Subota

16.01.

3° / -2°

Nedjelja

17.01.

2° / -3°

Ponedjeljak

18.01.

3° / -5°

Utorak

19.01.

7° / -5°

Srijeda

20.01.

6° / -2°

Četvrtak

21.01.

8° / 2°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Usvajanjem budžeta za 2021. stiču se uslovi za potpunu modernizaciju javnog prevoza u Podgorici

Podgorica

Comments 0

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Usvajanjem budžeta za 2021. stiču se uslovi za potpunu modernizaciju javnog prevoza u Podgorici

Nadležni u Glavnom gradu Podgorica već duže vrijeme rade na iznalaženju kvalitetnog i održivog rješenja za modernizaciju i popularizaciju javnog prevoza, u skladu sa najboljim praksama iz regiona i Evrope, saopšteno je iz Glavnog grada.

 “S tim u vezi, Glavni grad je odlučio da rješavanju ovog problema pristupi planski i strateški, pa je u februaru usvojen Plan održive urbane mobilnosti koji predviđa širok spektar mjera za strateško planiranje mobilnosti u gradu, regulisanje parkiranja, modernizaciju javnog prevoza i poboljšanje uslova za biciklizam i pješačenje. Usvajanje plana predstavljalo je veliku prekretnicu za realizaciju vizije Podgorice usredsređene na ljude i na njihov kvalitet života”, navedeno je u saopštenju.

U maju je, podsjećaju, gradonačelnik Ivan Vuković formirao posebnu komisiju sa zadatkom da uradi analizu stanja u gradskom i prigradskom prevozu putnika na teritoriji Podgorice, odnosno da prije pokretanja postupka javnog oglašavanja pripremi detaljnu analizu postojećeg tehničkog, finansijskog i organizacionog stanja javnog prevoza, kao i predloži najbolji model organizacije prevoza u Podgorici.

 “Bilo je važno imati u vidu da se u odnosu na posljednji model koji se i sada primjenjuje mnogo toga promijenilo, izgrađeni su novi stambeni kvartovi koji nijesu pokriveni autobuskim linijama, povećan je broj stanovnika u svim djelovima grada, broj privatnih motornih vozila i samim tim potreba za kvalitenijim i sveobuhvatnijim javnim prevozom je znatno veća. Zaključak je bio jasan i prije okončanja analize – grad nije zadovoljan stanjem u javnom prevozu, kako u pogledu pokrivenosti linijama, tako i u pogledu kvaliteta usluge, odnosno stanjem prevoznih sredstava koja se trunutno koriste. Procijenjeno je da je Podgorici potreban bolji javni prevoz u svakom smislu”, saopštili su iz PG biroa.

Glavni grad je, kako je navedeno, u finalnoj fazi pripreme javnog oglasa za povjeravanje obavljanja poslova linijskog gradskog i prigradskog prevoza putika, čime će se dobiti bolja i kvalitetnija mreža linija koja će obuhvatiti cjelokupnu teritoriju Podgorice.

U nacrtu budžeta Glavnog grada za 2021. predloženo je povećanje subvencija za javni prevoz, ali i pet  miliona eura za kupovinu novih autobusa u cilju povećanja kvaliteta usluge javnog prevoza.

“Javni poziv biće uskoro objavljen, a nakon usvajanja budžeta za 2021. godinu, ukoliko sve bude teklo po planu, biće sprovedene i ostale procedure. Podsjećamo, u julu je Glavni grad, takođe u cilju modernizacije javnog prevoza, pustio u rad sistem elektronske karte, koja je jedinstvena vozna karta koja omogućava povezivanje usluga, tako da se sa jednom kupljenom voznom kartom može koristiti više autobusa, bez obzira da li se radi o različitim prevoznicima, u vremenskom periodu za koji je karta izdata”, zaključuju u PG birou.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR