15 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Podgorica pristupila Paktu slobodnih gradova

Podgorica

Comments 0

Podgorica pristupila Paktu slobodnih gradova

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković boravi u zvaničnoj posjeti Budimpešti. Tom prilikom, Vuković je u ime Glavnog grada potpisao "Pakt slobodnih gradova", saopšteno je iz PG biroa.  

"Naime, riječ je o neformalnom savezu progresivnih gradonačelnika, raznih političkih opredjeljenja, osnovanom 2019. godine na inicijativu gradonačelnika četiri prijestonice Višegradske grupe (Varšave, Budimpešte, Praga i Bratislave).

Cilj Pakta je da preraste u globalnu, neformalnu mrežu gradonačelnika, a na tom tragu organizovano je pristupanje novih članova Savezu na marginama budimpeštanskog Foruma i potpisivanje Deklaracije o slobodnim gradovima, kojom su se gradonačelnici potpisnici obavezali da će štititi i promovisati zajedničke vrijednosti slobode, ljudskog dostojanstva, demokratije, jednakosti, vladavine prava, socijalne pravde i multikulturalizma", piše u saopštenju.

Kako je navedeno, deklaraciju su, uz Vukovića, potpisali i gradonačelnici devetnaest gradova, među kojima su i svjetske metropole: Pariz, Los Anđeles, Amsterdam, Tajpej, Barselona i Beč.

Tokom konferencije gradonačelnik Vuković se sastao i sa gradonačelnicima Bratislave, Budimpešte i Rijeke.

"Iskreno se radujemo daljoj saradnji sa našim međunarodnim partnerima i zajedničkom radu u cilju osnaživanja liberalno-demokratskih vrijednosti, te prevazilaženju aktuelnih globalnih problema", zaključio je Vuković.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR