27 °

max 27 ° / min 14 °

Petak

12.04.

27° / 14°

Subota

13.04.

26° / 15°

Nedjelja

14.04.

26° / 16°

Ponedjeljak

15.04.

24° / 16°

Utorak

16.04.

21° / 15°

Srijeda

17.04.

15° / 10°

Četvrtak

18.04.

11° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Champions City Summit u Litvaniji: Podgorica predstavila rezultate iz oblasti primjene zelenih politika

Izvor: PG BIRO

Podgorica

Comments 0

Champions City Summit u Litvaniji: Podgorica predstavila rezultate iz oblasti primjene zelenih politika

Autor: Antena M

  • Viber

Delegacija Glavnog grada na čelu sa zamjenikom gradonačelnika Časlavom Vešovićem učestvovala je na međunarodnoj konferenciji „CHAMPIONS CITY SUMMIT 2023: Champions think bold“ u glavnom gradu Litvanije, povodom proslave 700. godišnjice Viljnusa. Konferencija je okupila predstavnike evropskih glavnih gradova koji su otvorili brojne teme sa fokusom na zelene gradove, održivu mobilnost, urbanzam, edukaciju, te su učesnici predstavili pojedinačne uspjehe.

“Na konferenciji se govorilo o značaju zelenih gradova, implementaciji zelenih praksi i alternativnim vidovima transporta, gdje je istaknut značaj implementacije zelenih politika i praksi, što istovremeno predstavlja ulaganje u poboljšanje kvaliteta života sadašnjiih i budućih generacija, a pored toga, ove prakse takođe mogu dugoročno uštedjeti novac smanjenjem potrošnje energije i otpada i promovisanjem održivog razvoja”, saošteno je iz Glavnog grada.

Na panelu pod nazivom Zeleni gradovi, bilo je riječi o zelenoj tranziciji Podgorice u protekle četiri godine, o izazovima sa kojima se gradska uprava u tom smislu suočavala, te učincima na polju implementacije zelenih praksi. Podsjećamo, za samo četiri godine u Podgorici je formirano preko 230.000m2 novih zelenih površina, 20 novih parkova i, u takvom ambijentu, izgrađeno preko 50 dječjih igrališta, posađeno je preko 10.000 novih sadnica drveća, a kreirana je i prva urbana bašta koja je jedna od većih u našem regionu. Zahvaljujući takvom odnosu uprave Glavnog grada. Evropska agencija za zaštitu životne sredine proglasila je Podgoricu petim najzelenijim gradom u Evropi.

Ukazano je i na učinke Glavnog grada na polju ulaganja u alternativne vidove transporta, te istaknuto da gradska uprava u prethodne četiri godine, između ostalog, uložila velike napore kako bi stvorila neophodne pretpostavke i građanima omogućila da koristiti alternativne vidove transporta – nabavljeno je 45 novih savremenih autobusa, izgrađeno oko 30km novih biciklističkih traka i subvencionisana je nabavku preko 1.700 bicikala i električnih trotineta kroz projekat Podgorica na dva točka. Navedeno ukazuju na ozbiljan napredak glavnog grada Crne Gore kada je riječ o zelenim politikama.

“Učesnici konferencije su se složili da je za postizanje rezultat u ovoj oblasti, osim napora institucija, potrebna i promjena navika građana, te popularizacija gorenavedenih praksi, i da upravo to predstavlja najveći izazov prilikom implementacije zelenih politika. U tom smislu, predstavljeni su primjeri dobre prakse i razmijenjene ideje koje će svim gradovima koristiti prilikom planiranja i realizovanja budućih aktivnosti”, navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR