34 °

max 34 ° / min 22 °

Nedjelja

23.06.

34° / 22°

Ponedjeljak

24.06.

31° / 20°

Utorak

25.06.

31° / 20°

Srijeda

26.06.

33° / 22°

Četvrtak

27.06.

30° / 20°

Petak

28.06.

31° / 20°

Subota

29.06.

32° / 21°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Na Zabjelu otkrivena najveća kolonija laste brjegunice

Podgorica

Tag Video
Comments 0

Na Zabjelu otkrivena najveća kolonija laste brjegunice

Autor: Antena M

  • Viber

U iskopu buduće zgrade na gradilištu stambeno-poslovne zgrade u ulici Filipa Lainovića na Zabjelu u Podgorici, otkrivena je najveća kolonija laste brjegunice, saopštila je Agencija za zaštitu životne sredine. 

"U pitanju je zaštićena vrsta čija je najveća kolonija do sada, bila registrovana na ušću Morače u Skadarsko jezero.

Pretpostavlja se da je usljed velikih kiša kolonija uništena, te da su laste izabrale novo gnjezdilište - iskop ove stambene zgrade.

S obzirom na činjenicu da se radi o najvećoj poznatoj gnijezdećoj koloniji ove zaštićene vrste laste, Agencija za zaštitu životne sredine se obratila ekološkoj inspekciji sa zahtjevom da se obustave građevinski radovi do daljnjeg, odnosno do prestanka gniježđenja ove vrste", navode u saopštenju. 

U Crnoj Gori ima nekoliko vrsta lasta od kojih su najpoznatije gradska i seoska, a to su one laste koje gnijezde na balkonima, seoskim kućama, štalama, i postoji ova vrsta laste koja gnijezdi na način što kopa rupe na obalama rijeka ili na iskopima - u ovom slučaju pomenute stambene zgrade.

"Ona kopa rupe dubine do 70 cm i tu podiže svoje mlade. Inkubira jaja otprilike dvije sedmice i potrebno je desetak dana da se mladi ispile i odlete iz gnijezda. Ono što je ovdje otežavajuća okolnost je da se radi o vrsti koja gnijezdi dva do tri puta godišnje, pa Agencija za zaštitu životne sredine zahtijeva od ekološke inspekcije da u to vrijeme obustavi građevinske radove, zbog činjenice da je zakonom zabranjeno uznemiravanje zaštićenih vrsta, naročito tokom sezone gniježđenja", navode iz Agencije. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR