17 °

max 23 ° / min 12 °

Četvrtak

28.05.

23° / 12°

Petak

29.05.

23° / 13°

Subota

30.05.

21° / 14°

Nedjelja

31.05.

21° / 14°

Ponedjeljak

01.06.

21° / 13°

Utorak

02.06.

22° / 15°

Srijeda

03.06.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Novčane kazne za nepoštovanje grba, zastave i himne

Izvor: Foto: Antena M

Politika

Comments 1

Izvor: Mina

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Novčane kazne za nepoštovanje grba, zastave i himne

Crnogorski parlament usvojio je danas izmjene i dopune Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti kojim su predviđene novčane kazne za nepoštovanje grba, zastave i himne Crne Gore.

Za usvajanje Zakona glasala su 43 poslanika, a uzdržanih i protiv nije bilo.

Predviđene su novčane kazne od hiljadu do 20 hiljada EUR za pravno lice koje upotrijebi grb i zastavu u umjetničkom stvaralaštvu, nastavnom i obrazovnom radu na način kojim se narušavaju javni moral, ugled i dostojanstvo Crne Gore.

Tolika kazna, kako se navodi, predviđena je ako se na grbu ili zastavi izvrši bilo šta, ispravi, doda ili izmijeni, upotrijebe kao robni ili uslužni žig, uzorak ili model ili ako se zastava postavi tako da dodiruje tlo ili kao prostirka ili zavjesa.

Zakonskim izmjenama predviđene su i kazne ukoliko se u tekstu ili melodiji himne izvrši bilo kakva njena izmjena ili se izvede na način i u prilikama koji vrijeđaju ugled i dostojanstvo Crne Gore.

Kazne za odgovorna lica su od 300 do dvije hiljade EUR, za fizička lica od 300 do dvije hiljade, a za preduzetnike od 300 do šest hiljada EUR.

Zakonom se uvodi obaveza da se zastava stalno vijori na zgradama organa lokalnih samouprava i javnih ustanova, čiji je osnivač država.

Poslanici nijesu usvojili amandman poslanika Liberalne partije Andrije Popovića kojim je bilo predviđeno da političke partije, koje djeluju u državnom i lokalnom parlamentu, na svojim stranačkim prostorijama ističu državnu zastavu.

"Na taj način izražavaju poštovanje i pripadnost državi, koja ih finansira i u kojoj ostvaruju političko djelovanje", kazao je Popović.

Za usvajanje ovog amandmana glasalo je 18 poslanika, jedan je bio protiv, a 23 uzdržana.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Realista

Da li će biti kazne za one koji viore tuđu zastavu, u staroj Crnoj Gori bi mu glavu odma posjekli, a danas previse pupustamo, na kraju ce manjina da vodi glavnu riječ...