21 °

max 36 ° / min 20 °

Petak

10.07.

36° / 20°

Subota

11.07.

37° / 20°

Nedjelja

12.07.

33° / 23°

Ponedjeljak

13.07.

30° / 21°

Utorak

14.07.

31° / 18°

Srijeda

15.07.

31° / 18°

Četvrtak

16.07.

33° / 20°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Aprcović: Danas podnosimo prijedlog za nastavak sjednice SO o smjeni Jokića

Politika

Comments 0

Izvor: Skala radio

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Aprcović: Danas podnosimo prijedlog za nastavak sjednice SO o smjeni Jokića

Predsjednik kotorskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS), Željko Aprcović, kazao je Skala radiju da će skupštinska većina od 17 odbornika (od ukupno 33) u Skupštini Opštine (SO) Kotor, danas podnijeti prijedlog za nastavak sjednice SO i razrješenje Vladimira Jokića sa mjesta predsjednika opštine, nakon što je Upravni sud poništio odluku o njegovoj smjeni koju je izglasana 24 aprila.

On nije želio da komentariše odluku Upravnog suda kojom je poništena smjena Jokića.

„Ne želim da komentarišem odluku Upravnog suda koji je, po meni, napravio krucijalnu grešku jer nije do kraja sagledao osnovno materijalno i činjenično stanje“, rekao je Aprcović.

On je objasnio da je predsjednica SO Dragica Perović zakazala sjednicu zadnjeg dana zakonskog roka od 30 dana od podnošenja inicijative i da je taj rok isticao 24 aprila. Po njemu je upravo, kako je rekao, manipulacijama Perović izazvana ova situacija, jer vremena za odlaganje sjednice više nije bilo.

Aprcović je podsjetio da na sjednici 24. aprila nije utvrđen ni dnevni red, niti je odbornicima omogućeno da bilo što kažu. Perović je, kaže, samo spiker, odnosno prva od 33 odbornika i ona, po njemu, nema pravo da odlučuje u ime odbornika koje pritom i ne konsultuje. Perović je mogla da prekine sjednicu samo ukoliko ne postoji kvorum ili ako se odbornici sa tim slože. To nije ispoštovano, konstatovao je Aprcović, navodeći da je prekid isključivo samovolja predsjednice SO koja nije željala da ispoštuje volju većine.

Ono što posebno para uši, kazao je šef kotorskog DPS-a, je konstatacija Upravnog suda da je riječ o grupi odbornika, „kao da smo odbornici sa ulice“, kazao je on.

„Mi nijesmo grupa odbornika nekih tamo. Mi smo Skupštinu održali u prostojima Skupštine po Poslovniku o radu a ne na trgu i na protestima“ , rekao je Aprcović.

DPS-u kao najjačoj opzicionoj partiji nije omogućeno  da bude stranka u postupku a Željko Avramović , odbornik DPS-a na sudu je  bio u svojstvu građanina bez prava glasa, rekao je on.

Na pitanje ko je koga i zašto tužio, Aprcović je odgovorio da je jedna strana (Jokić) sebe i tužila i branila (Perović), tim prije što je  predsjednica skupštine priznala tužbeni zahtjev  bez konsultacije sa odbornicima, pokazujući prema njima nepoštovanje, kao što je to radila i u minule dvije godine.

Zašto ništa od ovoga nije uvažio Upravni sud pitanje je za njih, kazao je Aprcović, vjerujući u logiku da je potpuno prirodno da se predsjednik opštine razrješava po istom principu po kojemu se i bira i da je za to neophodno imati većinu od ukupnog broja odbornika. U ovom slučaju izigrana je  volja  birača  na način da odbornici nijesu imali  mogućost da iznesu svoj stav, objašnjava  Aprcović. On je saopštio i da skupštinska većina danas podnosi zahtjev da se sjednica nastavi iz razloga što je na konferenciji za medije juče čuo da se radi i o prekinutoj sjednici.

Ukoliko Perović ne prihvati zahtjev većine odbornika, odredićemo ličnost koja će predsjedavati, što nam zakon daje za pravo, rekao je on. Takođe je podsjetio da je večina odbornika u roku i po zakonu podnijela inicijativu za smjenu Dragice Perović sa mjesta predsjednice kotorskog parlamenta.

Stoga ćemo tražiti da se pod hitno zakaže sjednice SO, kako Perović ne bi činila zloupotrebe na koje je navikla i kojima krši osnovna prava demokratije.

Na kraju se Aprcović zapitao da li na svijetu ima  primjera da manjina odlučuje za većinu, a većina se naziva grupom odbornuika po Upravnom sudu?

On je podsjetio na protesni skup Jokićevih pristalica 24. aprila ispred palate Bizanti kojem se pridružila predsjednica SO onog trenutka kada je napustila skupštinsku salu. Tada su, kazao je naš sagovornik grubo vrijeđani odbornici, što je neprimjereno u demokratiji.

Na pitanje da li će se izviniti Jokiću zbog toga što su ga smijenili sa funkcije gradonačelnika, a on je to od njih tražio na konferenciji za medije, Aprcović je odgovorio pitanjima:“ Zar ne bi trebao da se neko drugi koji tvori vlast  izvinjava što grad ne funkcioniše, što nema budžeta i starteških planova, što je na ovaj način dočekana turistička sezona i kotorsko kulturno ljeto?

Tome DPS ničim nije doprinjela jer smo bili spremni i sada smo spremni da uđemo u parlament i razgovaramo o vitalnim funkcima grada. Neka zakažu sjednicu ako imaju većinu i ako je sve, kako navode, med i mlijeko. Mi ćemo prisustvovati. Ali oni to  neće. Zar je to ispunjavanje svih obećanja građanima? Po mom ličnom, političkom i profesionalnom ubjeđenju nije“ rekao je on.

Perović je obavijestila odbornike da otkazuje sjednicu SO koju je zakazala za 14. Jun. Ona na to nema pravo, jasan je Aprcović.

Definitivo se radi o kršenju zakona od Perović. Ona je trebalo je da otvori sjednicu i upozna odbornike i građane sa odlukom Upravnog suda ali i da zakaže novu u konusltaciji sa odbornicima. Ona od toga ništa nije uradila, kazao je on, saopštavajući da se u redovima njegove partije još nijesu odlučili da li će na ovu odluku uložiti žalbu Vrhovnom sudu Crne Gore.

Što se tiče odnosa Perović i Jokića prema odbornicima u SO, Aprcović je kazao da na to najbolje ukazuje činjenica da im se od februara ne isplaćuju primanja od 200 eura mjesečno, što je zakonska obaveza.

Što se tiče opomene Vlade izrečene kotorskoj SO i roka od 20 dana za eventualno uvođenje prinudne uprave, koji ističe 24. jula ove godine, ukoliko se ne učine odgovarajući pomaci, šef kotorskog DPS-a kaže da vjeruje da to toga neće doći jer je jasno da postiji skupštinska većina a njihovi stavovi se moraju poštovati.

Aprcović se osvrnuo i na činjenicu da je sud kada odluči u njihovu korist najbolji a kada im presuda nije po volji onda  se radi o režimskom, vladajućem instrumentu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR