25 °

max 32 ° / min 23 °

Utorak

04.08.

32° / 23°

Srijeda

05.08.

28° / 23°

Četvrtak

06.08.

29° / 21°

Petak

07.08.

32° / 22°

Subota

08.08.

33° / 23°

Nedjelja

09.08.

33° / 23°

Ponedjeljak

10.08.

35° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mordant: Britanija posvećena intenzivnoj saradnji sa Crnom Gorom

Politika

Comments 0

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Mordant: Britanija posvećena intenzivnoj saradnji sa Crnom Gorom

Britanska ministarka odbrane Peni Mordant iznijela je svoja zapažanja o odnosima Crne Gore i Velike Britanije.

Tekst je proslijedila britanska ambasada u Crnoj Gori, ističući da se radi o ličnom stavu ministarke, a mi vam ga prenosimo u cjelosti.

„Prije samo dvije sedmice, lord Hau, državni sekretar za odbranu, posjetio je Crnu Goru, a sa njim su stigla i dva borbena aviona tipa „Eurofajter tajfun". Ovom posjetom potvrđena je posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva intenzivnoj saradnji sa partnerima u Crnoj Gori na polju odbrane, obuke i jačanja institucionalnih i nacionalnih kapaciteta u oblasti sajber odbrane. Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja da doživljava Crnu Goru kao NATO saveznicu koja ima ključnu ulogu u stabilnosti Zapadnog Balkana.

Dok je lord Hau boravio u Crnoj Gori, prisustvovala sam po prvi put Sastanku ministara odbrane u NATO-u, gdje sam i upoznala crnogorskog ministra odbrane Predraga Boškovića. Tokom dva dana, bavili smo se brojnim važnim temama, od nepoštovanja Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) od strane Rusije, do prilagođavanja NATO-a promjenljivoj prirodi sukoba. Odluke koje smo donijeli osiguraće da NATO bude spreman da se suoči sa budućim izazovima i doprinijeće kolektivnoj bezbjednosti naših građana.

Mnogi su mislili da će NATO postati nevažan nakon završetka Hladnog rata. Međutim, prijetnje sa kojima se sada suočavamo su podjednako ozbiljne kao i u prošlosti. Sa Rusijom koja ponovo oživljava, sve agresivnija, i koja osporava međunarodni poredak zasnovan na pravilima; terorizmom kao svakodnevnom prijetnjom; i novim tehnologijama koje predstavljaju kako mogućnosti tako i izazove za našu bezbjednost, NATO nam je potrebniji više nego ikada prije.

Posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva evropskoj bezbjednosti je nepokolebljiva, a tako će biti i u budućnosti. Vjerujemo da što su naši susjedi bezbjedniji, to smo i mi bezbjedniji. A naša posvećenost je očigledna. Od Estonije do Avganistana, hiljade pripadnika naših snaga učestvuju u NATO operacijama širom svijeta. Naši Tajfuni čuvaju baltičko nebo, a uskoro će štititi i vazdušni prostor Islanda. Naši brodovi se bore protiv pirata, a naše nuklearne podmornice doprinose bezbjednosti NATO već 50 godina. Ujedinjeno Kraljevstvo je pružilo značajan doprinos NATO-ovoj Inicijativi za spremnost na kopnu, moru i vazduhu. Admiralski brod naše flote „Kraljica Elizabeta" i najnoviji F-35 mlaznjaci biće temelj našeg doprinosa.

Odvraćanje je bolje od intervencije. Ali odbrana demokratije, vrijednosti i naša uzajamna odbrana koštaju. Sve to zahtijeva najbolju odbrambenu opremu i sposobnosti na svjetskom nivou, a podrazumijeva i doprinos operacijama. Kao saveznice, moramo poštovati obavezu o izdvajanju 2% BDP-a za odbranu, kako bi smo zajedno čuvali bezbjednost milijarde ljudi koje štiti NATO. Ujedinjeno Kraljevstvo ispunjava i nastaviće da ispunjava ovu obavezu.

Trajni utisak koji imam nakon sastanka sa mojim kolegama je da 29 ministara, iz različitih zemalja, koje ujedinjuju zajednički interesi i vrijednosta, mogu zajednički djelovati po nekim od najtežih svjetskih pitanja. U nesigurnom svijetu, od suštinske je važnosti imati saveznike na koje se možete osloniti.

Biće nam zadovoljstvo da u decembru, u Londonu, ugostimo NATO lidere. Izazovi sa kojima su suočavamo danas drugačiji su od izazova iz 1949. godine, kada je NATO osnovan, ali nisu manje značajni. A mi ćemo nastaviti da se sa njima zajedno suočavamo."

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR