23 °

max 35 ° / min 20 °

Četvrtak

09.07.

35° / 20°

Petak

10.07.

37° / 21°

Subota

11.07.

36° / 22°

Nedjelja

12.07.

34° / 23°

Ponedjeljak

13.07.

31° / 21°

Utorak

14.07.

33° / 19°

Srijeda

15.07.

33° / 21°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crna Gora kupuje lako-oklopna vozila američke kompanije

Politika

Comments 0

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Crna Gora kupuje lako-oklopna vozila američke kompanije

Crna Gora i Sjedinjene Američke Države potpisale su ugovor o nabavci lako-oklopnih patrolnih vozila američke firme “Oshkosh”.

To su ozvaničili ministar odbrane Predrag Bošković i ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke, saopšteno je iz Ministarstva odbrane,

Vlade Sjedinjenih Američkih Država i Crne Gore sklopile su ugovor vrijednosti 36.165.105 dolara za 67 vozila.

Pored visokog stepena balističke zaštite, vozila posjeduju i visok stepen prohodnosti u savladavanju različitih konfiguracija terena, vodenih i drugih prepreka u ekstremnim vremenskim prilikama.

Kako je navedeno, prvi kontingent vozila stići će u Crnu Goru 2020. godine, čime će naša zemlja biti prva u Evropi koja će obezbijediti “Oshkosh” vozila za svoju Vojsku.

Bošković je tom prilikom poručio da je nabavka lako oklopnih vozila značajna za Vojsku Crne Gore, te je prva takva u posljednjih 40 godina.

 ”Ovom nabavkom pripadnici VCG imaće mogućnost da na najbolji način iskažu svoj kvalitet i potencijal, s obzirom da će dvije pješadijske čete biti opremljene najmodernijim sredstvima protiv oklopne zaštite, koji će omogućiti, ne samo zaštitu, već mobilnost i kretanje naših jedinica”, istakao je Bošković.

On se zahvalio na vrijednim donacijama Sjedinjenih Država, i najavio novu, značajnu podršku.

”Sa SAD dogovorili smo donaciju vrijednu osam miliona eura za sajber, koji je veoma važan za Crnu Goru i Vojsku Crne Gore, s obzirom na sve veću prijetnju nekonvencionalnim sredstvima kojima je naša zemlja izložena”, naveo je Bošković.

Ambasadorka Rajzing Rajnke kazala je da je potpisivanje ugovora o nabavci lako oklopnih vozila dokaz dugogodišnjeg partnerstva dvije zemlje, koje su udružene u mnogim misijama i vježbama NATO Alijanse.

”Lično odajem priznanje i čestitam svim muškarcima i ženama u Vojsci Crne Gore za posao koji su uradili i nastavljaju da rade u Avganistanu, Letoniji, na Kosovu i u mnogim drugim oblastima, gdje je Vaša Vlada pokazala istinsku posvećenost kao NATO partner, saveznik i prijatelj”, kazala je Rajzing Rajnke.

Nabavka lako oklopnih patrolnih vozila za deklarisane čete planirana je Strategijskim pregledom odbrane i Dugoročnim planom razvoja odbrane za period od 2020-2023.godine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR